U ORGANIZACIJI 'HOPE '87'

Pomoć bh. invalidima stiže iz Austrije: Počinje kontinuirana edukacija iz okupacione terapije u BiH

Hronika 27.06.16, 09:54h

Pomoć bh. invalidima stiže iz Austrije: Počinje kontinuirana edukacija iz okupacione terapije u BiH
Projekat pod nazivom "Izgradnja kapaciteta CBR i CMZ centara u BiH", koji finansira pokrajina Gornja Austrija, ima za cilj povećanje efikasnosti zdravstvenog sistema u BiH na polju rehabilitacije osoba sa invaliditetom

 

 

Austrijska organizacija HOPE'87 organizirala je 24. i 25. juna, u kongresnom centru hotela Terme u Sarajevu, prvi modul kontinuirane edukacije iz okupacione terapije za rehabilitacione timove iz cijele Bosne i Hercegovine. Projekat pod nazivom "Izgradnja kapaciteta CBR i CMZ centara u BiH", koji finansira pokrajina Gornja Austrija, ima za cilj povećanje efikasnosti zdravstvenog sistema u BiH na polju rehabilitacije osoba sa invaliditetom.  


Prvi od modula pod nazivom "Osnove okupacione terapije i okupaciona terapija kod pacijenata sa invaliditetom uzrokovanim moždanim udarom" je otvorio prof. dr. Mirsad Muftić sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i okupio je više od 30 zdravstvenih profesionalaca iz centara za bazičnu rehabilitaciju u zajednici (CBR) iz FBIH i RS.


„Razvoj okupacione terapije na području BIH u okviru rehabilitacionih centara će doprinijeti boljoj i uspješnijoj rehabilitaciji i razvijanju značaja rehabilitacionog tima te unapređenje kvaliteta života osoba sa invaliditetm kao krajnjih korisnika usluga“, izjavio je prof. dr. Mirsad Muftić.


On je, između ostalog, dodao da je „naša obaveza da  jačamo okupacionu terapiju i rehabilitaciju kroz  kontinuiranu edukaciju, kako kroz usvajanje teoretskih znanja, tako i kroz razvoj novih tehnika u rehabilitaciji u skladu sa medjunarodno usvojenim standardima“.

 

hope-87-2


Okupaciona terapija je samostalna zdravstvena profesija u cijelom svijetu kojoj je cilj pomoći osobama sa invaliditetom da vode koristan, zadovoljavajuci život sa maksimalnom nezavisnošću i kvalitetom života. Kontinuirana edukacija kroz projekat HOPE'87 unaprijedit će teoretska i praktična saznanja o okupacionoj terapiji članova rehabilitacionih timova iz CBR i CMZ centara čime će se pružiti značajan doprinos razvoju ove važne medicinske discipline i u Bosni i Hercegovini.


Sljedeci modul kontinuirane edukacije bice odrzan 12 i 13 jula, 2016 godine za rehabilitacione timove iz centara za mentalno zdravlje u BIH.


Institucionalnu podršku projektu pružilo je Ministarstvo zdravstva FBiH i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.


HOPE '87 od 1993. godine implementira projekte pomoći ugroženom stanovništvu u BiH, posebno u domenu zdravstva.  


Za više informacija možete kontaktirati na broj tel: 033 445 181 ili putem e-mail:  [email protected].

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI