kriza traje od 2010.

Turska i Izrael dogovorili normalizaciju odnosa

Front 27.06.16, 09:01h

Turska i Izrael dogovorili normalizaciju odnosa
Poziv je slijedio kad su viši dužnosnici turske i izraelske stane rekli da je postignut dogovor kako bi se normalizirali odnosi i okončala duga kriza otvorena napadom 2010. godine izraelske strane na turski brod s humanitarnom pomoći za Gazu u kojem je izraelska strana ubila deset turskih propalestinskih aktivista

 

Turski predsjednik Tayyip Erdogan jučer je razgovarao telefonski s palestinskim predsjednikom Mahmudom  Abasom i obavijestio ga da je s Izraelom dogovoreno da se poboljša humanitarna situacija u Gazi, saopćili su u ponedjeljak turski izvori.

 

 Poziv je slijedio kad su viši dužnosnici turske i izraelske stane rekli da je postignut dogovor kako bi se normalizirali odnosi i okončala duga kriza otvorena napadom 2010. godine izraelske strane na turski brod s humanitarnom pomoći za Gazu u kojem je izraelska strana ubila deset turskih propalestinskih aktivista.

 

 Izvori bliski predsjedniku kažu da je Abas izrazio zadovoljstvo  razvojem događaja. Očekuje se da dogovor službeno objave oko podneva po srednjoevropskom vremenu izraelski premijer Benamin Netanyahu u Rimu i turski premijer Binali Yildrim u Ankari, prenosi Hina.

 

 Izrael, koji je već ponudio izvinjenje za napad na brod s pomoći za Gazu, što je bio jedan od tri uslova Ankare za sklapanje sporazuma, složio se da plati 20 miliona američkih dolara ozlijeđenima i porodicama žrtava, rekli su izraelski dužnosnici.

 

 Viši turski dužnosnik dogovor je nazvao "diplomatskom pobjedom" za Tursku  čiji su uslovi prihvaćeni, premda se Izrael nije složio da ukine blokadu za Gazu, što je bio jedan od uslova za sporazum.

 

 U skladu s dogovorom Turska će dostaviti humanitarnu i drugu nevojnu pomoć  u Gazu i izvesti infrastrukturne projekte, poput obnove stambenih zgrada i bolnica, rekao je dužnosnik.

 

 Poduzeti su i koraci da se u gradu riješi snabdijevanje vodom i električnom energijom.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI