o blokadama iz RS-a

Preda: Sve ovo moglo bi dovesti do totalnog zaustavljanja evropskog puta BIH

Front 27.06.16, 08:14h

Preda: Sve ovo moglo bi dovesti do totalnog zaustavljanja evropskog puta BIH
- Pažljivo sam pratio razvoj događaja na političkoj sceni BiH i veoma žalim što su tri pitanja koja bi mogla otvoriti vrata državi na njenom putu ka EU, praktično, suočena sa žestokom opozicijom u RS - kazao je Preda

 

Izvjestilac Evropskog parlamenta Cristian Dan Preda vidno je razočaran i ljut zbog, kako je rekao za "Avaz", očitog podrivanja evropskog puta BiH te opstrukcija koje dolaze iz RS.

 

Preda u razgovoru za "Avaz" nije krio svoje ogorčenje zbog postupaka srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, ali i drugih zvaničnika iz RS, usmjerenih na blokadu integracija u EU.

 

- Pažljivo sam pratio razvoj događaja na političkoj sceni BiH i veoma žalim što su tri pitanja koja bi mogla otvoriti vrata državi na njenom putu ka EU, praktično, suočena sa žestokom opozicijom u RS - kazao je Preda.

 

Još od predaje zahtjeva za članstvo u EU, ističe on, Unija gleda ustaljeni obrazac u BiH.

 

- Prvo nam se kaže da postoji dogovor o mehanizmu koordinacije, o objavi rezultata popisa te o prilagodbi SAA, a onda iz RS dođe do osporavanja te opozicionog djelovanja integracijama u EU. Pa ne može biti nikakvog napredovanja u reformama, a posebno ne u integracijama u EU, ako na svakom koraku postoji neka prijetnja blokadom ili neke jednostrane akcije - istakao je Preda.

 

Sve ovo moglo bi dovesti do totalnog zaustavljanja evropskog puta BIH, izričit je izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH.

 

Period do jula, konstatirao je on, trebao je biti iskorišten da se riješe preostala nezavršena pitanja te da se članicama EU i evropskim institucijama dokaže kredibilnost bh. aplikacije za članstvo u Uniji.

 

- Ali, nažalost, trenutno gledamo upravo suprotno! Gledamo nešto što bi, bez sumnje, moglo ugroziti šanse da BiH dobije kandidatski status. Bit ću direktan do kraja, totalno sam razočaran - naglasio je Preda.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI