Bivši visoki predstavnik poručio bh. građanima

Paddy Ashdown: Sjetite se 90-ih i ne dozvolite referendume jer Britaniju čeka ekonomski krah

Front 26.06.16, 10:20h

Paddy Ashdown: Sjetite se 90-ih i ne dozvolite referendume jer Britaniju čeka ekonomski krah
Ja mislim da nijedna zemlja ne želi plaćati tako visoku cijenu kakvu, već u ovom momentu, plaća Velika Britanija. Mislim da ova situacija prije može obeshrabriti te zemlje da isto urade...

 

Ovo su vrlo loše vijesti za Veliku Britaniju, izjavio je u jučer za "Dnevni avaz" lord Paddy Ashdown, nekadašnji visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu te prekaljeni britanski političar, komentirajući rezultate referenduma o izlasku njegove države iz Evropske unije. Ashdown, očito zatečen ovakvih ishodom, u više nam je navrata rekao da se radi o izrazito opasnoj situaciju za Veliku Britaniju.

 

- Mnogi nisu svjesni koliko visoku cijenu plaćamo u ovom momentu - poručio je Ešdaun, inače veliki prijatelj naše države.

 

Postoje najave da će Škotska i Sjeverna Irska ići putem otcjepljenja?

 

- Da, vidio sam takve najave. Postoji solidna vjerovatnoća da će do toga doći. Ali, mislim da će rezultati referenduma, s ekonomskog aspekta, biti poprilično kobni. Očekuje nas ekonomska kriza.

 

Britanski premijer David Cameron podnio je ostavku, funta je u slobodnom padu. Šta će biti sljedeće?

 

- Naravno, premijer Cameron potpuno je opravdano podnio ostavku. Nije imao drugog izbora. Šta će se dalje dogoditi? Da vam budem najiskreniji, stvarno ne znam! Ovo donosi potpunu neizvjesnost. Stvari se mijenjaju iz sata u sat. Situacija je u ovoj minuti u kojoj mi razgovaramo... Kako se ono na latinskom kaže? Inkognito. Nadam se da me razumijete.

 

Da, ali isto tako postaje sve izvjesnije da će ova situacija prouzrokovati domino-efekt diljem Evrope, pa se tako sve glasnije čuju zahtjevi za referendume u Francuskoj, Švedskoj, Danskoj, Holandiji. Može li ovo značiti početak kraja EU?

 

- Domino-efekt postoji. naravno. Ali, ja mislim da u isto vrijeme nijedna zemlja ne želi plaćati tako visoku cijenu kakvu, već u ovom momentu, plaća Velika Britanija. Mislim da ova situacija prije može obeshrabriti te zemlje da isto urade. Vidim da je u Francuskoj Marine Le Pen već izjavila da želi referendum. Ali, svaka zemlja koja se odluči na isto trpjet će ekonomske posljedice. Jer, ovo nije dobra ideja!

 

Može li izlazak Velike Britanije iz EU unazaditi proces proširenja, odnosno priključenje BiH i zemalja zapadnog Balkana Uniji?

 

- Ja se nadam da se taj proces neće usporiti. Možda, kada bi došlo do daljnjeg osipanja EU. Ali, nadam se da se to neće desiti. Nadam se da će put BiH ka EU biti osiguran i da će se ovoj zemlji pružiti šansa koju zaslužuje. Ne pomaže da se proizvodi dodatna nestabilnost. Ona je već sada velika. EU se mora dalje fokusirati na svoju budućnost, a to je, između ostalog, i njeno proširenje. S druge strane, izlazak Britanije iz EU sigurno ne pomaže BiH na njenom evropskom putu.

 

Šta bi, nakon ovog britanskog referenduma, bila Vaša poruka BiH?

 

- Moja poruka BiH bila bi da referendumi mogu donijeti zaista loše rezultate. Budite oprezni! Sjetite se devedesetih godina. BiH mora nastaviti ovim putem. To je jedini  ispravan put za vašu države, koji će donijeti prosperitet. Šta god radili, budite oprezni s referendumima!

 

(avaz.ba/ DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 

BLIN
KOMENTARI