Prema pisanju lista Die Welt

Najveći strah Berlina: Ovo je pet država koje bi mogle slijediti Veliku Britaniju na putu iz EU

Front 25.06.16, 09:13h

Najveći strah Berlina: Ovo je pet država koje bi mogle slijediti Veliku Britaniju na putu iz EU
Dnevni list preporučuje Njemačkoj da u dogovoru s EU ponudi Velikoj Britaniji "konstruktivne pregovore o izlasku iz EU" kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo postalo "pridružena zemlja partner", piše strateški njemački list

 

Berlin je zabrinut da bi Francuska, Holandija, Austrija, Finska i Mađarska mogle slijediti primjer Velike Britanije koja je glasala za izlazak iz Evropske unije, piše Die Welt navodeći ministarstvo finansija koje procjenjuje da bi njemačke uplate u evropski proračun mogle narasti za tri milijarde eura.

 

Konstruktivni pregovori

 

Dnevni list preporučuje Njemačkoj da u dogovoru s EU ponudi Velikoj Britaniji "konstruktivne pregovore o izlasku iz EU" kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo postalo "pridružena zemlja partner", piše strateški njemački list.

 

Procjenjuje da bi njemačke uplate u godišnji proračun EU mogle narasti za tri milijarde eura kada Velika Britanija napusti klub EU.

 

Od Brexita, do "Nexita" i "Frexita" i ponovnih pregovora o njihovom pristupanju Evropskoj uniji, euroskeptici diljem EU slave u petak pobjedu i pozivaju na referendum u njihovim zemljama, što povećava strahovanja za budućnost evropskog jedinstva.

 

"Mislim da je to kraj EU. Nema povratka", rekao je za agenciju France presse holandski zastupnik krajnje desnice Geert Wilders i tražio održavanje referenduma o "Nexitu", holandskom izlasku iz Evropske unije.

 

 "EU se već zagasila", dodao je. Prema konačnim rezultatima, Britanci su u četvrtak s 51,9 posto glasova izglasovali izlazak iz EU, prema 48,1 posto koji su bili za ostanak.

 

"Pobjeda slobode!  Kao što godinama tražim, sada treba održati referendum u Francuskoj i zemljama EU", rekla je predsjednica Nacionalne Fronte Marine Le Pen na društvenoj mreži Twitter i pozvala na održavanje referenduma unutar šest mjeseci.

 

Marine Le Pen želi postati "Madame Frexit". "Evropa će biti u središtu sljedećih predsjedničkih izbora u proljeće 2017.", rekla je.

 

Geert Wilders tvrdi da će u Holandiji biti održan referendum ukoliko on postane premijer na izborima u martu.

 

 

Održavanje referenduma

 

"Osnovat ću koaliciju u kojoj postoji dogovor o održavanju referenduma, vladat ću sa strankama koje su sklone takvom referendumu", objasnio je, prenosi AFP.

 

Kandidat krajnje ljevice za francuske predsjedničke izbore Jean-Luc Mekenchon je uputio poziv na izlazak iz evropskih sporazuma i rekao da "Evropsku uniju treba mijenjati ili napustiti".

 

U Italiji je Matteo Salvini, čelnik Lige Sjever koja se protivi imigraciji, pozdravio na Twitteru "hrabrost slobodnih građana" suočenih s "lažima, prijetnjama i ucjenama". "Sada je red na nama", zaključio je.

 

Portugalska komunistička stranka, saveznica socijalističke vlade je pozdravila tu "pobjedu nad strahom, neizbježnim, podložnosti i katastrofizmom" i ponudila novo oružje protiv EU velikog kapitala i velikih snaga, rekao je eurozastupnik Joao Ferreira.

 

Danska populistička stranka DF je navela kako je izvrsno da su autori te kampanje zastrašivanja doživjeli udarac vlastitog oružja.

 

Predsjednik švedske Lijeve stranke Jonas Sjosted i Danska narodna stranka se zalažu za ponovne pregovore radi "manje obvezujuće suradnje s EU".

 

Predvodnica Alternative za Njemačku (AfD) Frauke Petry želi "Evropu domovina" i razmatra druge moguće izlaske iz EU ukoliko "ne odustane od svog gotovo socijalističkog iskustva integracije".

 

Predsjednik austrijske ekstremno desno orijentirane stranke FPO Heinz Christian Strache je zatražio ostavke predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera i predsjednika Evropskog parlamenta Martina Schulza.

 

(avaz.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI