Žele ostati u EU

Brexit: Na internetu pokrenuta peticija za nezavisnost Londona

Hronika 24.06.16, 18:37h

Brexit: Na internetu pokrenuta peticija za nezavisnost Londona
Na društvenoj mreži Twitter su oni koji žele nezavisnost Londona pokrenuli kampanju s etiketama "Lexit" i "Londependence"

 

U Londonu u kojem je 60 posto stanovništva na referendumu glasalo za ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji (EU), pokrenuta je kampanja prikupljanja potpisa za proglašenje nezavisnosti tog grada, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Peticiju je do sada potpisalo 27 hiljada građana, a gradonačelnika Londona Sadika Khana pozivaju da proglasi nezavisnost Londona i podnese aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

 

Podnosilac peticije James O'Malley kazao je kako je kampanja postala vrlo popularna i da to pokazuje da ima mnogo njegovih istomišljenika koji žele da London ostane međunarodni grad.

 

Drugu peticiju, za ostanak Londona u EU, do sada je potpisalo više od 7.500 ljudi.

 

Na društvenoj mreži Twitter su oni koji žele nezavisnost Londona pokrenuli kampanju s etiketama "Lexit" i "Londependence".

 

Na referendumu održanom u četvrtak, 17.410.742 osobe, odnosno 52 posto, bile su za Brexit, dok se 16.141.241 osoba izjasnila da želi ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji.

 

Pored Londona, ostanak Velike Britanije u EU podržalo je stanovništvo Škotske i Sjeverne Irske.

 

Većina, 33 općine Londona podržala je ostanak. U nekim od njih ostanak je podržalo i preko 70 posto građana. 

 

Khan je ranije na društvenim mrežama naveo kako su dobrodošli svi evropski građani koji žive u Londonu. 

 

(Anadolija/dg)

BLIN
KOMENTARI