Predsjedavajući Vijeća ministara BiH poručio

Zvizdić: BiH nema alternativu osim članstva u Evropskoj uniji

Front 24.06.16, 15:36h

Zvizdić: BiH nema alternativu osim članstva u Evropskoj uniji
EU porodicu, kaže Zvizdić, vežu ekonomski, sigurnosni i geopolitički interesi, na principu dobrovoljnosti i u tome je njena veličina

 

Rezultati referenduma u Velikoj Britaniji ne smiju obeshrabriti opredjeljenje BiH za nastavak i ubrzanje intergacije u EU, jer je to ono što građani BiH u velikoj većini, 76 posto, očekuju i to je dug sadašnjih prema budućim generacijama rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH povodom rezultata na referendum u Velikoj Britaniji, javlja Anadolu Agency (AA). 

 

 "Bez obzira na Brexit, BiH nema alternative osim u doglednoj budućnosti biti članica Evropske unije gdje nam je i mjesto", poručio je Zvizdić.

 

EU porodicu, kaže Zvizdić, vežu ekonomski, sigurnosni i geopolitički interesi, na principu dobrovoljnosti i u tome je njena veličina. Ipak, navodi, ideja ujedinjene Evrope nije položila ispit u Velikoj Britaniji.

 

"Britanski građani su procijenili da će njihovoj državi u budućnosti biti bolje izvan bloka 28 i na takvu procjenu su imali pravo u skladu s Lisabonskim ugovorom. Kao što se u EU ne ulazi preko noći, tako se iz nje i ne izlazi. Kakve će izlazne aranžmane i dogovore Britanija postići sa onima koji u Uniji ostaju i kako će se oni odraziti na vrijednost valute, BDP i ostale ekonomske pokazatelje Velike Britanije sada nije izvjesno. Međutim, izvjesno je da, i kada izlazak bude realizovan Unija neće prestati da funkcionira", kaže Zvizdić.

 

Euroskeptici bi, navodi predsjedavajući Vijeća ministara BiH, očekivano, nakon referenduma u Velikoj Britaniji mogli pitati šta traže države aspirantice za članstvo u društvu koje neko poput Britanije napušta? Integracija u EU je stvar dobrovoljnosti i interesa.

 

"Opredjeljenje Bosne i Hercegovine je da želi biti dio Evropske unije. Tu želju motiviraju činjenice, a ne emocije, a činjenice su da je EU ekonomija broj 1 u svijetu, da je društvo znanja i inovacija i da ni na jednom drugom mjestu na planeti, ljudi, u prosjeku, ne žive bolje. Živimo u svijetu ugrožene sigurnosti, hroničnog manjka resursa i klimatskih promjena koje uzrokuju više migracija nego sva svjetska ratišta zajedno. Biti svjestan toga, a ostati izvan integracija kao što je u našem slučaju EU mogu priuštiti smo rijetke, resursno nezavisne i geopolitički nezanimljive države. BiH sigurno nije jedna od njih", navodi Zvizdić. 

 

(Anadolija/dg)

BLIN
KOMENTARI