brexit je otvorio mnoga pitanja

Šta će biti sa suverenitetom Gibraltara: 95,9 posto stanovnika porezne oaze želi ostati u EU!

Front 24.06.16, 13:15h

Šta će biti sa suverenitetom Gibraltara: 95,9 posto stanovnika porezne oaze želi ostati u EU!
Ujedinjeno Kraljevstvo, koje upravlja vanjskom i odbrambenom politikom, napravilo je od Gibraltara poreznu oazu pa kompanije, posebno finansijski ulagači otvaraju ondje sjedišta izbjegavajući plaćanje poreza u matičnim zemljama. Na Gibraltaru ne postoji PDV niti porez na dobit

 

Gibraltar, britanski poluotok s 30.000 stanovnika na jugu Španije, masovno je glasao za ostanak u Evropskoj uniji a nakon što je na referendumu pobijedio 'Brexit' mogao bi biti preispitan odnos s Madridom s kojim traje 312 godina dug spor oko suvereniteta nad tim teritorijem.

 

U četvrtak je 95,9 posto stanovnika Gibraltara glasalo za ostanak u EU-u a njegov prvi ministar Fabian Picardo rekao je uoči glasanja kako ono neće uticati na suverenitet iako bi bilo poželjno da Ujedinjeno Kraljevstvo ostane u bloku 28 zemalja, piše Hina.

 

No oko 10.000 radnika, ili jedna trećina stanovnika, državljani su EU-a od čega je 7.000 Španaca koji svaki dan prelaze mali granični prijelaz pješke ili automobilima iz okolnih španskih mjesta.

 

map-of-gibraltar

 

 

Ujedinjeno Kraljevstvo, koje upravlja vanjskom i odbrambenom politikom, napravilo je od Gibraltara poreznu oazu pa kompanije, posebno finansijski ulagači otvaraju ondje sjedišta izbjegavajući plaćanje poreza u matičnim zemljama. Na Gibraltaru ne postoji PDV niti porez na dobit.

 

Gibraltar, s čije se 430 metara visoke stijene vide obronci marokanskih planina, Španci nazivaju britanskom kolonijom te traže vraćanje suvereniteta. U Španiji se u nedjelju održavaju parlamentarni izbori a Narodna stranka desnog centra premijera Mariana Rajoya, na vlasti od 2011., još je ranije od Ujedinjenih naroda zatražila ukidanje njegovog statusa. Picardo pak tvrdi da je takav stav španske vlade dodatno učvrstio njihov britanski identitet.

 

Na teritorij udaljen 20 kilometara od Afrike, od kuda se može kontrolirati ulaz u Sredozemno more, iskrcali su se 1704. godine anglo-nizozemski vojnici tokom Rata za špansko naslijeđe koji su vodile dvije moćne porodice Bourbon i Habsburg. Mirom u Utrechtu 1713. Gibraltar je pripao Ujedinjenom Kraljevstvu.

 

(FENA/em)

 

 

BLIN
KOMENTARI