ESAD DURAKOVIĆ/ BRITANSKI REFERENDUM

Nesretan dan za cijeli svijet: Uvod u TRAGEDIJU koja ni Bosnu neće zaobići...


24.06.16, 10:19h

 

 

Nakon objavljivanja rezultata referenduma u Velikoj Britaniji o njenom izlasku iz EU, posvuda odjekuju komentari , čak i od strane evropskih lidera, kako je ovo tužan dan za Evropu i sl. Bojim se da su to nepotpuni komentari upravo onih „lidera“, bolje reći evropskih birokrata, koji nisu ni ranije shvaćali posljedice svojih postupaka u evropskoj i međunarodnoj politici.


Jer – ovo jest vrlo nesretan dan, ali on je očekivana posljedica, nažalost, one politike i inercije kojom već duže vrijeme idu i Evropa i svijet. Stoga bi, zaista, jedino adekvatne riječi u ovom času bile: OVO JE TRAGIČAN DAN ZA CIJELI SVIJET. Nije u pitanju samo Evropa, a evo zašto.


Svijet je uveliko globaliziran, međuzavisan. Zar nisu uočili kako je snažan argument onih koji su za izlazak Engleske iz EU bio upravo pritisak emigranata iz Afrike i muslimanskoga svijeta. Taj snažni argument dolazi kao neka vrsta „osvete“ upravo Evropi (i Engleskoj) koja je silno pomagala destrukciju toga svijeta a na čijim razvalinama su se formirali ti fatalni talasi emigranata. Evropa, nažalost, i na ovaj način plaća cijenu svojoj birokratskoj kratkovidosti, i korporacijskoj nezasitosti. Rezultati engleskog referenduma nisu došli niotkud, ni iz čega... Već nekoliko godina govorim, s velikim žaljenjem, kako Evropa nije kadra da se stara o samoj sebi, a to je pokazivala  u odnosima prema krizama na Bliskom istoku, u Bosni, prema Ukrajini...

 

Evropa, nažalost, i na ovaj način plaća cijenu svojoj birokratskoj kratkovidosti, i korporacijskoj nezasitosti. Rezultati engleskog referenduma nisu došli niotkud, ni iz čega...


U ovome uvodu u tragediju – jer svijet opasno ide u pogrešnom smjeru već duže vrijeme i nezaustavljivo – britanski referendum dat će krila svim desničarima u svijetu, u Evropi prije svega, a to će voditi ka daljim fobijama svih vrsta, konfrontacijama, isključivostima, daljim sukobima kultura koji već uveliko traju... Inercija dobiva na ubrzanju...


I za Bosnu je ovo tragičan dan. Sada mogu da likuju Dodik i Nikolić, Vučić se više neće morati baš tako strogo prerušavati kao do sada, jer predstojeći raspad EU itekako ide naruku Putinovoj hegemonističkoj ambiciji svuda, i na Balkanu posebno. Evropa ni do sada nije valjano brinula za Bosnu jer su joj stalno izmišljali uslove, umjesto da je uzmu kao apsolutni prioritet, dok su mogli, a tek sada neće moći brinuti za Bosnu jer će se Evropa „o sebi zabaviti“: njoj je sada apsolutni prioritet vlastito rasulo, a ne proširenje.


Neka mi čitaoci oproste bog ovih pesimističnih tonova, ali – nema sumnje da je tako važna zemlja donijela sudbinski pogrešnu odluku. I ovaj referendum je dokaz kako narod (njegova većina) može donijeti pogrešnu odluku, kako su referendumi rizičan i nepouzdan eksperiment, jer istinski lideri u jednome narodu treba da vode taj narod, a ne da masa osujećuje vizije lidera. I povijest to često potvrđuje.


No, ima u svemu tome još jedan paradoks. Naime, kako god Evropa, pa ni Velika Britanija, nije vidjela da je ovo logičan put i rezultat njihove globalne i evropske politike (spomenuh politiku prema Bliskom istoku i Africi), tako ne vide da ovo nije „tužan dan“ (kakva tuga, mnogo veći ulozi su u pitanju!) samo za Evropu, nego i za svijet, a puni paradoks je u tome što je ovo nesretan dan (nesretna odluka) i za samu V. Britaniju.

 

I za Bosnu je ovo tragičan dan. Sada mogu da likuju Dodik i Nikolić, Vučić se više neće morati baš tako strogo prerušavati kao do sada, jer predstojeći raspad EU itekako ide naruku Putinovoj hegemonističkoj ambiciji svuda, i na Balkanu posebno


Oni koji tamo likuju zbog rezultata referenduma morali bi znati – a ne znaju! – da ne može cijeli svijet, i Evropa, ići udesno a da njima bude dobro i da ostanu izvan domašaja teških desničarskih rezultata koje sada valja očekivati. To je kratkovido! Neće moći V. Britanija – kao otok u figurativnom i doslovnom smislu – ostati izvan negativnih posljedica koje će izazvati njihov referendum. Ne može biti svima unaokolo loše a meni dobro, pogotovu ako sam ja doprinio tome lošem stanju.


Ovo je golema britanska investicija u nesretnu budućnost i svijeta i Evrope, ali i u njenu vlastitu budućnost.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


BLIN
KOMENTARI