inspirativni ambijent Počitelja

Jedinstven kulturno- umjetnički program MLAZ-a: Izložbe, predstave, poetsko veče...

Kultura 23.06.16, 13:23h

Jedinstven kulturno- umjetnički program MLAZ-a: Izložbe, predstave, poetsko veče...
Nakon radionice i izložbe Lejle Ćehajić, Društvo za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ-Počitelj nastavlja sa organizacijom bogatog kulturno-umjetničkog programa čiju je realizaciju podržala Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo

 

U organizaciji Društva za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ-Počitelj, u inspirativnom ambijentu galerije na otvorenom, koja se nalazi u Počitelju – malom gradu velike i jedinstvene kulturno-istorijske vrijednosti, u periodu od 20. do 25. juna 2016. godine boravi akademska kiparica LEJLA ĆEHAJIĆ.

 

Skulpture nastale tokom ovog perioda biće predstavljene na izložbi koja će biti otvorena u subotu, 25. juna 2016. godine u 14:00 sati.


Lejla Ćehajić je rođena 1978. godine u Sarajevu. Završila je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek kiparstvo, u klasi profesora Luke Ilića. Diplomirala je 2004. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek kiparstvo, u klasi profesora Mustafe Skopljaka. Na istoj Akademiji završila je postdiplomski studij iz oblasti kiparstva na temu “Skulptura kroz igru likovnih i izražajnih elemenata teatra i lutkarskog teatra“. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 2005. godine na čijim izložbama redovno učestvuje. Od 2010. do 2014. godine bila je članica Umjetničkog savjeta ULUBiH-a. Dobitnica je nekoliko nagrada za svoj umjetnički rad među kojima su nagrada na izložbi “Privatno i javno“ (Mostar, BiH, 2011.) i Grand Prix na izložbi “Collegium Artisticum 2011“ (Sarajevo, BiH, 2011.). Živi u Sarajevu i profesorica je u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti.

 


Radove Lejle Ćehajić karakteriše zaigranost i spontanost u stvaralačkom procesu. Njena skulptorska ostvarenja, nastala najčešće kombinacijom različitih tehnika i materijala (kao što su žica, drvo, boja, papier-mâché, ...) izdvajaju se tehničkom izvedbom, pristupom, idejom, te svojom prepoznatljivošću, upečatljivošću i specifičnošću autorskog rukopisa, senzibiliteta i osobnosti. Takođe, radovi Lejle Ćehajić nam otkrivaju da je u njihov nastanak i realizaciju uložena i utkana ogromna stvaralačka energija, trud, fizički napor te nadasve ljubav prema umjetnosti i stvaranju. 

 

pocitelj2

 

Nakon radionice i izložbe Lejle Ćehajić, Društvo za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ-Počitelj nastavlja sa organizacijom bogatog kulturno-umjetničkog programa čiju je realizaciju podržala Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

 

Od 29. juna do 1. jula 2016. godine biće realizovana Škola crtanja i slikanja za djecu i omladinu, pod stručnim vodstvom akademske slikarke Sonje Radan. Izložba radova nastalih tokom trajanja škole će biti predstavljeni u sklopu izložbe koja će biti otvorena u subotu, 2. jula 2016. godine u 12:00 sati.


U subotu, 9. jula 2016. godine u 14:00 sati će biti otvorena samostalna izložba skulptura ANESE KADIĆ.

 

pocitelj3

 

Anesa Kadić je rođena 1990. godine u Sarajevu. Završila je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek tekstilni dizajn, u klasi profesorice Bojane Mikulić. Diplomirala i magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek kiparstvo. Učestvovala je na kolektivnim izložbama studentskih radova na ALU Sarajevo, u Umjetničkoj galeriji BiH, ... U julu 2012. godine, u sarajevskoj galeriji “Roman Petrović“, otvorena je njena prva samostalna izložba "Žabe". Dobitnica je nagrade “Alija Kučukalić“ za najboljeg/u studenta/icu u školskoj 2011/12. godini. 

 

U subotu, 16. jula 2016. godine (u 21:00 sat) svi zainteresovani će moći pogledati autobiografsku predstavu “I OVO...I ONO...I SVE!“ bosanskohercegovačkog glumca HARISA BURINE.


“I OVO...I ONO...I SVE!“ je (ne) stand-up komedija, autobiografska predstava bosanskohercegovačkog glumca Harisa Burine, u kojoj su uobličeni događaji i priče iz njegovog privatnog i profesionalnog života. Haris Burina, bosanskohercegovački pozorišni, televizijski i filmski glumac, rođen je 1963. godine u Zenici, gdje se i počeo baviti glumom kao član Dječije scene tadašnjeg Narodnog pozorišta Zenica. Završio je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek Gluma, u klasi profesora Emira Kusturice, kao student druge generacije sarajevske Akademije. Još u toku studija, igrao je u kultnim predstavama “Audicija“ i “Tetovirano pozorište“, te je na taj način dao značajan doprinos stvaranju sarajevske Otvorene scene Obala. Od 1993. godine teatarsku karijeru nastavlja u Francuskoj, u kojoj ostaje nekoliko godina. U Toulouseu (Tuluz, Francuska) osniva pozorište “Theatre la Fenetre“ u okviru kojeg je nastao njegov autorski projekat – predstava “Ptice Sarajeva“, koja je premijerno izvedena 2001. godine. Osim u teatru, Haris Burina je ostvario veliki broj značajnih uloga igrajući na filmu i u TV-serijama. Između ostalih, izdvajaju se njegove uloge u sljedećim filmovima: “Go West“ (2005, režija: Ahmed Imamović), “Nafaka“ (2006, režija: Jasmin Duraković), “Nebo iznad krajolika“ (2006, režija: Nenad Đurić), “Dobro uštimani mrtvaci“ (2005, režija: Benjamin Filipović), i drugi.

 

Od 19. do 23. jula 2016. godine biće realizovana Likovna radionica i izložba u kojoj će učestvovati studenti i studentice Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo. Likovna radionica će okupiti i povezati mlade likovne stvaraoce koji će, između ostalog, imati priliku da se međusobno bolje upoznaju, razmjene iskustva i ideje, te da kroz rad u inspirativnom ambijentu, koji pruža punu stvaralačku slobodu, istražuju vlastitu kreativnost i primjene stečena znanja i vještine. Voditeljica ove radionice je Ira Skopljak, a radovi nastali tokom trajanja radionice biće prezentirani na izložbi koja će biti otvorena u subotu, 23. jula 2016. godine u 14:00 sati.

 

U znak sjećanja na nedavno preminulog književnika ADMIRALA MAHIĆA, dugogodišnjeg prijatelja Društva MLAZ-Počitelj, u srijedu, 10. avgusta 2016. godine će biti realizovana izložba i poetsko veče (“Noć Admirala Mahića“) u sklopu 5. Međunarodnog karavana kantautora i pjesnika “NERETVANSKE VEDRINE 2016“.


Admiral Mahić (Banja Luka 1948. – Sarajevo 2015.) Završio je tehničku školu. Bio je vanredno upisan na Filozofski fakultet u Sarajevu, ali je pred rat napustio studije. Radio je kao mornar, ribar, konobar, poštar, radio spiker, novinar, ... Za vrijeme posljednjeg rata, u opsadi grada Sarajeva, bio je zamjenik Glavnog urednika časopisa Glas Bosne i Hercegovine. Ujedno je vodio i literarni program Subotom u podne, u podrumu Pozorišta mladih u Sarajevu. Zajedno sa akademikom Muhamedom Filipovićem pokrenuo je inicijativu za osnivanje prvog PEN centra u Bosni i Hercegovini. Nakon oslobođenja grada Sarajeva uređuje časopis za poeziju i umjetničku fotografiju "Republika Poezije" u izdanju N.O. "Prokultura" - Sarajevo. Objavio je preko deset knjiga poezije. Za pjesme iz knjige “Ljubavni red vožnje” dobio je prvu nagradu publike i žirija na međunarodnom književnom Festivalu FAROPIS, u Starom Gradu, na otoku Hvaru. Pored poezije objavljivao je prozu, zabilješke s putovanja, drame; objavio je niz dramskih tekstova za djecu koji su emitovani na Radio Sarajevu. Bio je član Društva pisaca BiH i PEN-a BiH, član Društva književnika Hrvatske i PEN-a Hrvatske. 

 

Od 18. do 27. avgusta 2016. godine će biti održan Internacionalni volonterski kamp “I care for Počitelj“, koji organizuju AdriaticGreeNet i UNESCO (Udine, Italija), u saradnji s Udruženjem građana Počitelj i Društvom MLAZ-Počitelj.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI