turneja po regiji

Putinovi 'Noćni vukovi' stižu u BiH

Hronika 22.06.16, 17:54h

Putinovi 'Noćni vukovi' stižu u BiH
U maršu koji zovu i "jačanje dijaloga između slavenskih naroda" obićiće 12 zemalja, među kojima i Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Bugarsku

 

Najveća bajkerska grupa iz Rusije "Noćni vukovi", koja je između ostalog poznata i po prijateljstvu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom počinje svoju turneju pod nazivom "Slavenski svijet 2016", u sklopu koje će posjetiti i Bosnu i Hercegovinu.

 

U maršu koji zovu i "jačanje dijaloga između slavenskih naroda" obićiće 12 zemalja, među kojima i Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Bugarsku. Evgeni Strogov, generalni šef ruske moto turističke organizacije, pojasnio je da se turneja planira narednih šest mjeseci, s ciljem jačanja saradnje između Rusije i zemalja slavenskog porijekla.

 

"Želimo povezati pravoslavne zemlje slavenskog svijeta. Na Balkanu imamo Srbiju, Bugarsku, Crnu Goru, i mislim da se tamo možemo osjećati kao kod kuće", kazao je on za bugarski nacionalni radio Strogov. "Noćne vukove" inače predvodi Aleksander Zaldonstanov, koji ima nadimak "The Surgeon", odnosno "Hirurg", a bajkerska grupa postoji od 1980. godine, kada je osnovan kao klub ljubitelja motocikala i rokenrola.

 

Sada imaju jake konekcije sa Vladimirom Putinom, prvim čovjekom Rusije, koji ih u medijima često oslovljava sa "prijatelji". "Noćne vukove" predvodi Aleksander Zaldonstanov, koji ima nadimak "The Surgeon", odnosno "Hirurg", a grupa postoji od 1980. godine, kada je osnovan kao klub ljubitelja motocikala i rokenrol muzike.

 

Njihove posjete Bugarskoj uvijek donose podijeljena mišljenja, budući da jedna strana javnosti ih podržava, dok druga smatra da su oni tu samo da bi provocirali. Neće im biti prvi put da idu u Crnu Goru, budući da su već jednom došli u manastir Ostrog - gdje im je društvo pravio režiser Emir Kusturica. U oktobru 2014. godine bajkeri su posjetili Crnu Goru na turneji pod nazivom "Ruski Balkan", a njihova posjeta je i promovisana na sajtu Ambasade Rusije u Podgorici.

 

Tamo imaju i svoj ogranak, koji operiše pod motom "Moli se Bogu i drži te se Rusije".

 

Kada je 2011. godine Putin dolazio u Beograd, na meč Zenita i Crvene zvezde, Goran Jovanović Fonza je u počasnoj loži beogradskog stadiona sjedio pored njega. Fonza je lider srbijanskog ogranka Vukova. "Noćni vukovi" poznati su u Srbiji zbog robusne podrške Srbima sa Kosova i humanitarnog rada i podrške pravoslavnoj braći.

 

(NN, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI