Provjerite mobitele

Facebook ima iznenađenje: Otvorite Messenger i provjerite imate li i vi ovu poruku

Tehno 21.06.16, 15:14h

Facebook ima iznenađenje: Otvorite Messenger i provjerite imate li i vi ovu poruku
Međutim, IT novinar Amir Efrati nije oduševljen nekim stvarima pa je nove opcije korisnicima predstavio na prilično ružan način

 

Facebook zaista želi da Messenger aplikaciju koristite i za SMS poruke. Toliko im je stalo do toga da je Facebook počeo primenjivati diskutabilnu taktiku kako bi što veći broj Messenger korisnika koristilo ovu aplikaciju kao glavnu SMS aplikaciju.


Integracija SMS poruka je stigla nedavno u Messenger. Nakon ažuriranja, korisnici su mogli vidjeti pop-up prozor s pitanjem žele li da Messenger aplikaciju koriste kao glavnu SMS aplikaciju.

 

Međutim, IT novinar Amir Efrati nije oduševljen nekim stvarima pa je nove opcije korisnicima predstavio na prilično ružan način.


Njemu je zasmetalo što ne postoji opcija “No thanks”. Korisnicima je ponuđeno “OK”, ali ukoliko ne žele da im Messenger bude glavna SMS aplikacija nemaju mogućnost da tako i odabreu.


Umjesto toga, moraju kliknuti na “Settings”, odnosno, otići u postavke aplikacije ili na “back”, što ih zapravo neće riješiti muke jer će ih Messenger pri prvom sljedećem pokretanju opet zagnjaviti da kliknu “OK”.

 

U opcijama podešavanja nalazi se također još jedna SMS stavka koja je vrlo vidljiva. I nju također morate ručno isključiti jer Facebook nije predvidio da možda ne želite da njegova apliakcija ima posla s vašim SMS-ovima.


Oni vjerovatno i računaju na do da će veliki broj korisnika nesvjesno kliknuti na “OK”, niti ne znajući za što su se odlučili.  Srećom, potrebno je svega nekoliko sekundi kako biste saznali o čemu je riječ.


Amir također piše da je takav pristup kršenje Google Play Store pravila, koja izričito zabranjuju ovakve promjene.


I dok je na Googleu da odluči krši li Facebook pravila ili ne, ova verzija Messengera se mirne duše može okarakterizorati kao aplikacija koja dovodi korisnike u zabludu.


Nakon što se o ovome počelo pisati, nekim korisnicima se pojavilo i “No”. Ali, ovo nije slučaj sa svim korisnicima.


Možda vam ne djeluje kao velika stvar, ali, ova aplikacija ima više od 900 miliona korisnika. Čak i da mali broj korisnika bude prevaren pa protiv svoje volje podesi Messenger kao SMS aplikaciju, milioni korisnika manje će koristiti druge SMS aplikacije, a Facebook će potpuno preuzeti još jedan kanal njihove dnevne komunikacije.

 

(Net.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI