75 filmova iz 27 zemalja

Od 25. do 30. srpnja Neum će biti domaćin Međunarodnog festivala animiranog filma (NAFF)

Mediji 17.06.16, 13:19h

 Od 25. do 30. srpnja Neum će biti domaćin Međunarodnog festivala animiranog filma (NAFF)
Ove godine, pored Neuma, NAFF će se istovremeno održavati i u Posušju, Stonu, Cetinju i Trebinju

 

 Od 25. do 30. srpnja Neum će biti domaćin Međunarodnog festivala animiranog filma (NAFF) u okviru kojega će biti prikazano 75 filmova iz 27 zemalja.

 

- Ove godine imamo iznimno kvalitetan i bogat program. U natjecateljskom dijelu programa bit će prikazano 55 filmova, a u panorami njih 20. Razlike u kvaliteti između ta dva programa, zapravo, nema, ali zbog ograničenoga vremena bilo smo prisiljeni ograničiti broj filmova u natjecateljskom programu - kazao je na konferenciji za novinare u Mostaru direktor NAFF-a Jurinko Rajič.

 

Ove godine, pored Neuma, NAFF će se istovremeno održavati i u Posušju, Stonu, Cetinju i Trebinju.

 

Predsjednik ocjenjivačkog suda bit će novinar Goran Milić, a pored njega o najboljim animiranim filmovima ovogodišnjeg NAFF-a odlučivat će: direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra, direktorica Dana filma Mostar Maja Lasić, španjolski animator Ramon Lopez Seco De Herrera i njemački animator i oskarovac Thomas Stellmach.

 

Rajič je zahvalio i hrvatskom članu Predsjedništva BiH Draganu Čović koji je preuzeo pokroviteljstvo nad Festivalom.

 

Šef press službe NAFF-a Dragan Marjanović kazao je kako je u proteklih 11 godina NAFF dosegnuo iznimnu razinu kvalitete te će ovogodišnje izdanje Festivala, uz Sarajevo Film Festival, biti najznačajniji kulturni događaj u BiH.

 

- To, na žalost, nisu prepoznali samo Neum i Bosna i Hercegovina. Zastrašujuće je da organizatori festivala, koji je u top deset svjetskih festivala animiranog filma, imaju problema s najosnovnijim stvarima - kazao je Marjanović.

 

Dodao je kako se o NAFF-u puno bolje priča vani, nego u samom Neumu i Bosni i Hercegovini.

 

- Zadatak je svih nas da pošaljemo poruku kako se od ovoga festivala može napraviti svjetska priča. Ove godine poslali su nam film i iz Sjeverne Koreje. NAFF je jedini festival na kojem Iranci i Amerikanci, Židovi i Arapi mogu sjediti za istim stolom - poručio je Marjanović.

 

Jedanaesto izdanje NAFF-a održat će se u hotelu Sunce. Od 25. do 29. lipnja bit će prikazani filmovi u okviru natjecateljskoga dijela programa i panorame, a završnoga dana Festivala, 30. lipnja, u 21 sat, predviđeno je svečano zatvaranje NAFF-a i dodjela nagrada najuspješnijim ostvarenjima.

 

Prije završne svečanosti, u 19 sati bit će održana konferencija za novinare.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI