ŠTA ĆE BITI S NEKADAŠNJIM GIGANTOM?

INA-MOL želi još veći udio u Energopetrolu, stručnjaci predlaži Vladi raskid ugovora

Biznis Klub 31.05.16, 18:30h

INA-MOL želi još veći udio u Energopetrolu, stručnjaci predlaži Vladi raskid ugovora
Naftni konzorcij INA – MOL je 2006. godine postao dvotrećinski vlasnik Energopetrola. Prema ugovoru, konzorcij je imao obavezu da u naredne tri godine investiraju dodatnih 150 miliona KM i da se pobrine za više od 1.000 radnika koji su radili u kompaniji. Revizija je pokazala da ni deset godina poslije nije ispoštovali obaveze

 

Predstavnici hrvatsko-mađarskog naftnog konzorcija INA – MOL raspitivali su se prije nekoliko dana kod finansijskih i pravnih konsultanata u Sarajevu kako mogu povećati svoj udio u Energopetrolu, pretvaranjem Energopetrolovih obaveza prema konzorciju u kapital, saznaje bh. novinska agencija Patria.

 

- To znači da kredit koji je INA – MOL  dao Energopetrolu, konzorcij sada želi pretvoriti u kapital, odnosno konzorcij želi za taj iznos povećati vlasnički udio u Energopetrolu – otkriva izvor Patrije, koji je visokopozicionirani kadar u ovoj naftnoj kompaniji.

 

Pravni i ekonomski eksperti tvrde da bi takav način povećanja vlasničkog udjela konzorcija u Energopetrolu bio protivzakonit. Ono što je za finansijske stručnjake najviše sporno u namjeri hrvatsko-mađarskih partnera jeste tretman navedenih finansijskih obaveza Energopetrola prema konzorciju INA - MOL.

 

Naftni konzorcij INA – MOL je 2006. godine, dokapitalizirao bh. naftnu kompaniju. Postali su njen dvotrećinski vlasnik. Prema ugovoru, konzorcij je imao obavezu da u naredne tri godine investiraju dodatnih 150 miliona KM u Energopetrol. Kao i da se pobrine za više od 1.000 radnika koji su radili u kompaniji.

 

Revizija je pokazala da konzorcij ni deset godina poslije nije uspoštovao obaveze iz ugovora. Ni prema radnicima ni prema infrastrukturi kompanije. Umjesto investicija od 150 miliona KM, konzorcij je Energopetrolu dao kredit za taj iznos, po osnovu kojeg su zaračunavali i kamatu. Sada taj kredit žele pretvoriti u nove dionice u Energopetrolu. 

 

Pritisnut opterećenjima Energopetrol posluje sve teže. Ukupan gubitak kompanije zaključno sa 31. decembrom 2015. godine iznosi 115 miliona KM, što je iznad visine kapitala Energopetrola.

 

Mnogi ekonomski i pravni stručnjaci smatraju da bi Vlada FBiH morala poništiti ugovor sa INA – MOLom, a uz to tražiti i naknadu štete, piše NAP.

 

(NAP/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

BLIN
KOMENTARI