VISOKA SAVJETNICA EVROPSKOG SUDA POTVRDILA

Juliane Kokott: Poslodavci u EU imaju pravo da muslimankama zabrane pokrivanje glave maramom

Front 31.05.16, 15:31h

Juliane Kokott: Poslodavci u EU imaju pravo da muslimankama zabrane pokrivanje glave maramom
U Belgiji je zabilježen slučaj Samire Aršbite koja je otpuštena sa mjesta recepcionara u jednoj sigurnosnoj kompaniji pošto je insistirala da joj se dozvoli da na poslu glavu pokriva maramom

 

Visoka savjetnica Evropskog suda pravde rekla je danas da poslodavci u Evropskoj uniji legitimno mogu da zabrane zaposlenim ženama da pokrivaju glavu maramom na radnom mjestu, pod uslovom da je zabrana zasnovana na generalnom pravilu kompanije, a ne na predrasudi protiv određene vjeroispovijesti.

 

Advokat Juliane Kokott je danas iznijela svoje mišljenje nakon što je belgijski sud zatražio razjašnjenje o tome šta zabranjuju zakoni EU protiv diskriminacije, prenosi AP.

 

U Belgiji je zabilježen slučaj Samire Aršbite koja je otpuštena sa mjesta recepcionara u jednoj sigurnosnoj  kompaniji pošto je insistirala da joj se dozvoli da na poslu glavu pokriva maramom.

 

Aršbita je podnijela tužbu zbog diskriminacije u dva belgijska suda, ali su njene tužbe odbačene, te se obratila Kasacionom sudu Belgije, koji je zatražio mišljenje suda EU.

 

Kokott je precizirala da kompanija može zabraniti nošenje marame samo ukoliko je ta odluka zasnovana na generalnom pravilu kompanije kojim se zabranjuje nošenje vidljivih političkih ili vjerskih simbola na radnom mjestu, a ne na predrasudi u pogledu određene vjere, prenosi Tanjug.

 

(FENA/em)

BLIN
KOMENTARI