Večeras u 21 sat

Tri u Film, Ismar Mujezinović, Jasenka Kratović i Aleksandra Nina Knežević u Zvonu

DEPO Art 31.05.16, 12:56h

Tri u Film, Ismar Mujezinović, Jasenka Kratović i Aleksandra Nina Knežević u Zvonu
U okviru programa pod nazivom “Tri u FILM”, posvećenog Ismaru Mujezinoviću, biće prikazana dva kratka igrana filma: “Makar i u tri boje” iz 2011. i novi film “Selfie” nastao u jesen 2015.

 

Večeras će u Galeriji Zvono u 21 sat u okviru programa“Tri u FILM” biti prikazana dva kratka igrana filma: “Makar i u tri boje” i “Selfie” Ismara Mujezinovića.
 

Cjelovečernjom projekcijom autorskih filmskih ostvarenja, Ismar Mujezinović prethodne sedmice je u Ateljeu Figure obilježio 50 godina rada u statusu slobodnog umjetnika.


Ovaj vrsni slikar, koji posljednjih godina potpisuje kompletno autorstvo (scenario, režiju, montažu, muziku…) u svojim filmskim ostvarenjima, rad na filmu počeo je u scenografskom odjelu radeći na nekim od najznačajnijih filmova nastalih u bivšoj Jugoslaviji.


Program obilježavanja ovog važnog jubileja nastavlja se kroz program Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono u okviru kog će biti prikazana dva kratka filma iz takozvanog Sarajevskog opusa, nastala zahvaljujući najprije prijateljstvu pa saradnji troje umjetnika iz različitih medija, kojima je Galerija Zvono jedan od važnih zajedničkih toponima.

 

selfie3

 

U okviru programa pod nazivom “Tri u FILM”,  posvećenog Ismaru Mujezinoviću, biće prikazana dva kratka igrana filma: “Makar i u tri boje” iz 2011. i novi film “Selfie” nastao u jesen 2015.


Višegodišnje druženje i prijateljstvo započeto u nekim neformalnim okolnostima preraslo je u pojedinačnu a potom zajedničku profesionalnu saradnju, koja osim zajedničkog kreativnog produkta podrazumijeva i konstruktivnu zabavu njenih protagonista.


Tako su troje ljudi, Ismar Mujezinović slikar, Aleksandra Nina Knežević grafička dizajnerica i Jasenka Kratović spisateljica, na Mujezinovićev prijedlog odlučili zakoračiti u njegov specifični filmski jezik i zajednički snimiti film. Otuda i naslov ovog događaja ”Tri u FILM", a otud i želja da se filmovi prikažu u Zvonu, u prostoru u kom je učvršćeno njihovo prijateljstvo i galeriji u kojoj je svako ponaosob imao priliku predstaviti vlastiti rad.


I filmovi iz Sarajevskog opusa nastali su kao i prethodni radovi Ismara Mujezinovića, a karakteriše ih snimanje bez gotovo ikakvih budžetskih sredstava, oslanjajući se na date okolnosti i ono što je u prilici sam obezbijediti.

 

3boje


U filmu ”Makar i u tri boje” Jasenka Kratović i Nina Knežević glume te sitnim intervencijama na setu doprinose pojedinim finalnim rješenjima, dok u drugom filmu “Selfie” Jasenka Kratović potpisuje scenarij što je svojevrsan ustupak Mujezinovićev koji je do sada bio jedini autor svih svojih ostvarenja.

 

Film “Makar i u tri boje” – tematizira jednoličnost savremenog življenja koja se prelama i kroz prizmu najintimnijih iskustava. U šaljivo i ležerno prikazanoj učmalosti, i suprotnosti gube svoju dinamičku funkciju i postaju puka varijacija na istu temu.

 

Film “Selfie”- bavi se prvenstveno problemom komunikacije danas na intimnom ili opštem planu, koja je sveprisutna i opterećujuća, a istovremeno često isprazna i bez stvarnog sadržaja. U postojećem trenutku koji pršti od ušminkanosti i otuđenosti, pitanje postaje kako i da li uopšte vrijedi sačuvati zanesenost, vjeru  i energiju u sebi.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI