danas zasjeda uo sindikata

Gašenjem BHRT-a bez posla može ostati 850 ljudi: Može li se izbjeći još jedan sramotan scenarij u BiH?

Hronika 31.05.16, 11:53h

Gašenjem BHRT-a bez posla može ostati 850 ljudi: Može li se izbjeći još jedan sramotan scenarij u BiH?
Kako priopćeno iz Upravnog odbora javnog televizijskog emitera, odluka je direktna posljedica duga entitetskih emitera od 25 milijuna KM: Radio-televizije Federacije BiH 16,5 milijuna, i Radio-televizije Republike Srpske 8,8 milijuna KM

 

Izvor: Dnevni-list.ba

 

Upravni odbor BHRT-a donio je jučer odluku da od 30. lipnja privremeno prekine produkciju i emitiranje  programa.

 

Gašenjem BHRT-a bez posla bi ostalo 850 ljudi.



Kako je priopćeno iz Upravnog odbora javnog televizijskog emitera, odluka je direktna posljedica duga entitetskih emitera od 25 milijuna KM: Radio-televizije Federacije BiH 16,5 milijuna, i Radio-televizije Republike Srpske 8,8 milijuna KM.


Dugotrajan problem


“Institucije države nisu riješile dugotrajan problem RTV takse i financiranja javnog servisa. Današnja odluka je time iznuđena i samo najavljuje realne okolnosti koje će nastati nakon 30. lipnja, kada ističe dosadašnji model naplate RTV takse”, navodi se u priopćenju.


Ova odluka, kako ističu, imat će posljedice na funkcioniranje cjelokupnog sustava javnog emitiranja.


Upravni odbor je naložio poslovodstvu BHRT-a da najtješnje surađuje sa poslovodstvima entitetskih emitera na pronalaženju rješenja koja će otkloniti razloge zbog kojih je donesena današnja odluka.


Zbog krizne situacije u kojoj se BHRT nalazi, Upravni odbor će biti u stalnom zasjedanju.


Zasjeda sindikat


Predsjednik Sindikalne organizacije BHRT-a Željko Bajić kaže da će upravni odbor sindikata zasjedati danas u 14 sati i donijeti odluku kako postupiti. “Ja neću biti za organiziranje prosvjeda, jer su propuštene neke druge prilike na koje je sindikat upozoravao, tako da mislim da posljedice trebaju snositi oni koji su doveli u ovu situaciji”, kaže Bajić.


On podsjeća da ni u jednom domu državnog parlamenta dokumenti BHRT-a nisu dobili prolaznu ocjeni.


Teško stanje


Javni RTV servisi u BiH već godinama opstaju uz minimalna financijska sredstva. Od početka godine, isteklo je i posljednje zakonsko rješenje za financiranje javnog RTV servisa BiH.
Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović posljednjih mjeseci upozoravao je da je BHRT na izdisaju.


Rješavanje statusa javnih RTV servisa u BiH, kao i mnoge druge stvari u ovoj državi, kako smatra Karamehmedović, je prije svega političko pitanje. “Svjedoci smo da ovu situaciju neki koriste kako bi nametnuli ideju o uvođenju strogo nacionalnih kanala. S druge strane imamo vrlo jaku opoziciju tom načinu rješavanja problema, ali dok politika lomi koplja oko izgleda javnog servisa, radnici BHRT-a i druga dva javna RTV servisa su, u stvari, kolateralna šteta”, izjavio je Karamehmedović još u veljači za Deutsche Welle.

 

Pošto godinama nema suglasnosti oko izmjena Zakona o javnom radiotelevizijskom sistemu, oba doma Parlamenta BiH početkom mjeseca su podržali Prijedlog zakona kojim se trenutni sistema naplate produžava do 30. lipnja kao privremeno rješenje.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI