završetak 13. izdanja

Bosansko- hercegovački filmski festival (BHFF) u New Yorku: Objavljeni dobitnici 'Zlatnih jabuka'

Mediji 31.05.16, 08:10h

Bosansko- hercegovački filmski festival (BHFF) u New Yorku: Objavljeni dobitnici 'Zlatnih jabuka'
Ove godine žiri BHFF-a činile su scenaristica, producentica i generalni sekretar Udruženja filmskih radnika u Bosni i Hercegovini Elma Tataragić, rediteljica, profesorica i književnica Annette Danto i akademska radnica u poljima filma i književnosti Nataša Milas

 

Zatvoreno je 13. izdanje Bosanskohercegovačkog filmskog festivala (BHFF) u New Yorku, a najboljima su dodijeljene nagrade "Zlatne jabuke" - Mirzi Skenderagiću za dokumentarni film "Ja mogu da govorim" i Nerminu Hamzagiću za kratkometražni film "Kalo“.

 

Najboljim dugometražnim filmom proglašeni su “Tigrovi” Danisa Tanovića, a specijalno priznanje žirija i nagrada publike otišli su u ruke Ines Tanović za film “Naša svakodnevna priča”.

 

Ove godine žiri BHFF-a činile su scenaristica, producentica i generalni sekretar Udruženja filmskih radnika u Bosni i Hercegovini Elma Tataragić, rediteljica, profesorica i književnica Annette Danto i akademska radnica u poljima filma i književnosti Nataša Milas.

 

Ines Tanović je izjavila da im je izuzetna čast dobiti nagradu na Bosanskohercegovačkom filmskom festivalu u New Yorku.

 

- Nema većeg priznanja za autora kad se ukusi publike i žirija podudare. S "Našom svakodnevnom pričom" se upravo to dešava. Specijalno priznanje žirija znači priznanje za nas rad od struke, a od publike smo dobili izuzetno pozitivne reakcije i komentare i nagrada to samo dodatno potvrdjuje. U svakom slučaju ovo za mene kao autora znači da trebam da istrajem i nastavim da spremam nove projekte - dodala je Tanović. 

 

Mirza Skenderagić je kazao da je to njegova prva nagrada na profesionalnom festivalu i da to dovoljno govori koliko mu znači i kolika je njena moć da usmjeri njegovu karijeru i otvori neka nova vrata.

 

- Takođe, uspjeh je veći jer je zaista konkurencija bila jaka i iznimno mi je drago da se u BiH snimilo toliko dobrih filmova prošle godine. Želim da se zahvalim i ekipi BHFF-a što su uvrstili moj film u program, te na 13-godišnjici Festivala u vremenu kada se festivali zatvaraju, i činjenici da BHFF u New Yorku, ne samo da opstaje, već i svake godine napreduje - kazao je Skenderagić. 

 

Ovogodišnji program se sastojao od četiri blockbuster igrana filma, devet dokumentaraca i šest kratkih filmova, uključujući jedan animirani film. Organizatori BHFF-a su takođe ponosni na činjenicu da je program predstavio radove osam rediteljica.

 

Ove godine BHFF je prikazao najveći broj filmova u svojoj historiji, a takođe festivalski konkurs je primio rekordni broj filmova, čak 60. Ova godina je takođe bila značajna jer se festival po prvi puta u historiji proširio sa tri na četiri dana, saopćili su organizatori.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI