dramatična situacija

BHRT od 30. juna gasi signal: Direktna posljedica duga entitetskih emitera od 25 miliona KM

Hronika 30.05.16, 16:01h

BHRT od 30. juna gasi signal: Direktna posljedica duga entitetskih emitera od 25 miliona KM
Iz UO BHRT naglašavaju da institucije države nisu riješile dugotrajan problem RTV takse i finansiranja javnog servisa, te da je današnja odluka time iznuđena i samo najavljuje realne okolnosti koje će nastati nakon 30. juna, kada ističe dosadašnji model naplate RTV takse

 

Upravni odbor BHRT-a danas je donio odluku da od 30. juna privremeno prekine produkciju i emitovanje programa. “Ova odluke direktna je posljedica duga entitetskih emitera od 25 miliona KM: Radio-televizije Federacije BiH 16,5 miliona, i Radio-televizije Republike Srpske 8,8 miliona KM”, navodi se u saopštenju UO BHRT, kojeg je potpisao predsjedavajući Esad Gotovuša.

 

Iz UO BHRT naglašavaju da institucije države nisu riješile dugotrajan problem RTV takse i finansiranja javnog servisa, te da je današnja odluka time iznuđena i samo najavljuje realne okolnosti koje će nastati nakon 30. juna, kada ističe dosadašnji  model naplate RTV takse.

 

“Ova odluka imaće posljedice na funkcionisanje cjelokupnog sistema javnog emitovanja. Upravni odbor je naložio poslovodstvu BHRT-a da najtješnje sarađuje sa poslovodstvima entitetskih emitera na pronalaženju rješenja koja će otkloniti razloge zbog kojih je donesena današnja odluka”, navode u UO BHRT i dodaju da zbog krizne situacije u kojoj se BHRT nalazi, Upravni odbor će biti u stalnom zasijedanju.

 

 “O ovoj odluci i dramatičnoj situaciji u kojoj se nalazi BHRT biće obaviještena javnost, domaće i relevantne međunarodne institucije. BiH će, ukoliko se ništa ne preduzme, postati jedina evropska država koja neće imati javni servis na državnom nivou”, ističu u UO BHRT.

 

Na kraju današnje sjednice izvršena je i redovna rotacija na poziciji predsjedavajućeg. Od iduće sjednice, Upravnim odborom BHRT će predsjedavati Sanja Latinović iz Banjaluke. 

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI