u znak odmazde za Ukrajinu

Medvedev: Rusija će produžiti kontrasankcije Zapadu do kraja 2017.

Front 27.05.16, 15:44h

Medvedev: Rusija će produžiti kontrasankcije Zapadu do kraja 2017.
Rusija je zabranila uvoz prehrambenih proizvoda iz brojnih zapadnih zemalja 2014. godine, u znak odmazde za Ukrajini. Rusija je u prošloj godini proširila te sankcije na Tursku

 

Ruski premijer Dmitrij Medvedev naredio je ministrima u svojoj vladi da sačine nacrt prijedloga o produženju ruske zabrane uvoza hrane do kraja 2017. godine.

 

- Zadužio sam Vladu da pripremi prijedlog o produženju kontrasankcija ne samo za godinu dana nego i do kraja 2017. godine. Peticija predsjedniku bit će pripremljena - izjavio je on tokom sastanka s ruskim sindikatom industrijalaca i poduzetnika.

 

- Produženje tih mjera omogućilo bi ruskim poljoprivrednim proizvođačima da osiguraju dugoročna ulaganja - dodao je on.

 

Rusija je zabranila uvoz prehrambenih proizvoda iz brojnih zapadnih zemalja 2014. godine, u znak odmazde za Ukrajini. Rusija je u prošloj godini proširila te sankcije na Tursku.

 

Moskva tvrdi da će kontrasankcije ojačati ruske poljoprivredne firme i pomoći im da udovolje potrebama ruskih potrošača bez evropskih poljoprivrednih proizvoda.

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak na samitu Grupe 7 industrijskih sila u Japanu da je prerano govoriti o ukidanju sankcija Rusiji, prenosi agencija Reuters.

 

(FENA/em)

 

 

BLIN
KOMENTARI