VLADA FBIH

BiH u 2015. jedina u regionu zabilježila rast zaposlenosti

Hronika 27.05.16, 15:36h

BiH u 2015. jedina u regionu zabilježila rast zaposlenosti
Danas je prihvaćeno izvješće o radu Federalnog zavoda za zapošljavanje u 2015. godini, a u kojem je istaknuto kako je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regiji koja je u posljednje dvije godine zabilježila rast broja zaposlenih

 

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o šumama, čiji je cilj očuvanje i zaštita šuma i šumskog zemljišta, snaženje njihovih ekoloških funkcija, planiranje u šumarstvu i upravljanje šumama i šumskim zemljištem, snaženje njihove ekonomske i socijalne funkcije, financiranje biološke obnove i unaprjeđivanje šuma.

 

Kako je precizirano, šume i šumska zemljišta su dobro od općeg interesa i, kao prirodno dobro, uživaju posebnu brigu i zaštitu Federacije BiH, županije i jedinica lokalne samouprave i koriste se pod uvjetima i na način koji su propisani ovim zakonom. Šume i šumsko zemljište su u državnom (državne šume) i u vlasništvu fizičkih i pravnih osoba (privatne šume). Na teritoriji FBiH državnu šumu i šumsko zemljište po pitanju vlasništva zastupa Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u skladu s odredbama ovog zakona, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

 Danas je prihvaćeno izvješće o radu Federalnog zavoda za zapošljavanje u 2015. godini, a u kojem je istaknuto kako je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regiji koja je u posljednje dvije godine zabilježila rast broja zaposlenih, na što su svakako utjecali i programi i mjere aktivne politike zapošljavanja koje su provodili Vlada FBiH i Federalni zavod u suradnji sa županijskim službama za zapošljavanje. Kako je danas istaknuto, u prva četiri mjeseca 2016. godine su sa evidencije nezaposlenih zbog zaposlenja brisane 31.804 osobe, dok se u istom razdoblju na evidenciju nezaposlenih zbog prestanka radnog odnosa prijavilo 21.457 osoba.

 

 Vlada je prihvatila informaciju o vanjskom i unutarnjem dugu Federacije BiH koji je na dan 31.12.2015. godine, uključujući dug županije, gradova, općina, javnih poduzeća i drugih korisnika kredita, iznosio 6, 53 milijarde KM ili 36,11 posto bruto-društvanog proizvoda.

 

Danas je usvojena informacija o realizaciji nabave cjepiva za provedbu Programa obveznih imunizacija pučanstva za 2016. godinu i zaključeno da će biti osigurana sredstva u iznosu od 1.011.098 KM iz „Tekuće pričuve Vlade Federacije“ ovogodišnjeg federalnog proračuna, radi nabave cjepiva potrebnih za nesmetano i kontinuirano provođenje ovog programa.

 

Članovi Federalne vlade prihvatili su četiri inicijative za kreditno zaduženje JP Autoceste Federacije BiH za Projekt Koridor Vc, te razmatrali informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o provedbi postupaka financijske konsolidacije gospodarskih društava, provedenih sukladno Zakonu o financijskoj konsolidaciji gospodarskih društava u FBiH.

 

 Vlada FBiH će se, zaključeno je danas, obratiti Vijeću ministara BiH i tražiti žurno donošenje Esencijalne liste lijekova u BiH, kao i novog Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u Bosni i Hercegovini, ali uz striktno poštivanje propisanih procedura utvrđenih Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima, stoji u priopćenju.

 

(FENA/em)

 

 

BLIN
KOMENTARI