VIDEO/ DEPO PREPORUKA

Filmovi, izložbe, koncerti, zabava... Stiže 'Ja BiH... 5 dana Zagreba u Sarajevu'

Kultura 27.05.16, 13:03h

Filmovi, izložbe, koncerti, zabava... Stiže 'Ja BiH... 5 dana Zagreba u Sarajevu'
Tradicionalne prijateljske kulturno-zabavne veze Zagreba i Sarajeva ove godine traju od 30. maja do 3. juna i donose mnogo različitih sadržaja, a u programu pogledajte šta vas sve očekuje i na kojim mjestima u gradu...

 

30.05.2016. PONEDJELJAK

 

ALU Sarajevo, Obala Maka Dizdara 3
19,00 sati
Svečano otvaranje Galerija ALU Sarajevo
Izložba“ CIKLUS“red. prof. arh. Petar Barišić, ALU, Sveučilište u Zagrebu

Petar Barišić rođen je 1954. u Vrlici. Godine 1978. diplomirao je kiparstvo, te postaje suradnik majstorske radionice Frana Kršinića, u kojoj djeluje do 1981. godine. Od 2002. predaje na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Zastupljen je u brojnim domaćim i inozemnim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama. Nagrađivan je mnogim nagradama za svoje djelovanje, postavio je više skulptura i prostorno specifičnih instalacija u javnim prostorima u zemlji i inozemstvu.

Kino Meeting Point
20,00 sati
„Imena višnje“, igrani film, Branko Schmidt, gost festivala

Režija: Branko Schmidt
Scenarij: Josip Mlakić
Producent: Goran Radman
Kamera: Dragan Ruljančić
Uloge: Ivo Gregurević, Nada Đurevska, Goran Bogdan
Produkcija: Hrvatska radiotelevizija (HRT)

Dvoje staraca odlučuje se vratiti u svoje selo nakon što su obnovili ratom razrušenu kuću. Pratimo njihovu svakodnevnu muku kroz sva četiri godišnja doba. Iz dana u dan starica se ponaša sve odsutnije i izgubljenije. Starac, umjesto da joj pomogne, postaje grub i agresivan. Naposljetku, kada shvati da je starica teško bolesna, starac potpuno mijenja svoj odnos prema njoj. No, nažalost, prekasno.

 


DEKANTER, Radićeva 4
22,00 sati
Zagrebačka noć/ sarajevska vinoteka DEKANTER
Domaćini: Ivica Propadalo & Ismet Efendić
Koncert: “Pjesme za dušu“ Paula Jusić; klavir: Đelo Jusić, jr.

 

paula-jusic


31.05.2016. UTORAK

11,00 sati
Sala Galerije ALU Sarajevo

Radionica i predavanje:
red.prof.arh. Petar Barišić

Kino Meeting Point
20,00  sati
“Zagrebačke priče 3.“, omnibus film

Režija: Ivan Salaj, Petar Orešković, Matija Vukšić, Vlatka Vorkapić, Danilo Šerbedžija, Radislav Jovanov Gonzo
Producenti: Boris T. Matić, Lana Ujdur
Produkcija: Propeler Film
Koprodukcija: Alka film, Zagreb Film Festival

Zagrebačke priče su projekt produkcijske kuće Propeler Film, koji je nastao kao poticaj za stvaranje Zagrebačkog filmskog fonda. Treće izdanje Zagrebačkih priča je omnibus od šest kratkometražnih filmova čiji su zapleti vezani uz neki nacionalni praznik: Dan otpora Ivana Salaja, Praznik demokracije Petra Oreškovića, Goranova ulica Matije Vukšića, Na Tri kralja Vlatke Vorkapić, Orah Danila Šerbedžije, Munja Radislava Jovanova Gonza.

 


01.06.2016. SRIJEDA

Kino Meeting Point
20,00 sati

“Ljudožder vetarijanac“, igrani film, Branko Schmidt

 

Režija i scenarij: Branko Schmidt
Prema knjizi: Ivo Balenović – Ljudožder vegetarijanac
Kamera: Dragan Ruljančić
Uloge: Rene Bitorajac, Zrinka Cvitešić, Nataša Janjić, Leon Lučev, Mustafa Nadarević, Melita Matijević, Krešimir Mikić, Emir Hadžihafisbegović, Rakan Rushaidat…
Producent: Stanislav Babić
Produkcija: Telefilm

 

Danko Babić je uspješan ginekolog u najboljim godinama, cijenjeni stručnjak, zaposlen u vodećoj hrvatskoj klinici za ginekologiju i sterilitet. Beskrajno je ambiciozan, korumpiran, nemoralan, povezan s najgorim zagrebačkim podzemljem i spreman je učiniti baš sve. Kad ga šef zatraži da za njega napravi još jedan, zadnji ‘poslić’, a to je abortus ženi koja je s ministrom prometa trudna sedam mjeseci, Babić isprva odbija jer radi se o ubojstvu, a ne o abortusu…

 

 

02.06.2016. ČETVRTAK

Kino Meeting Point  
20,00 sati

„Zvizdan “igrani film, Dalibor Matanić


Režija i scenarij:Dalibor Matanić
Producentica: Ankica Jurić Tilić
Koproducenti: Dukić, Frenk Celarc, Petra Vidmar, Miroslav Mogorović
Kamera: Marko Brdar
Uloge: Tihana Lazović, Goran Marković, Nives Ivanković, Dado Ćosić, Trpimir Jukić, Mira Banjac…
Produkcija: Kinorama
Koprodukcija: Gustav film (SI), SEE Film Pro (RS)


Film govori o zabranjenoj ljubavi, njenoj fragilnosti, ali i snazi. Radnja obuhvaća tri desetljeća, a smještena je u dva susjedna sela opterećena etničkim netrpeljivostima i povijesnim naslijeđem. Prva je ljubavna priča smještena u 1991. godinu – predratna previranja, prve barikade i napetost koja među selima doseže vrhunac, nisu dobro okruženje ni za kakvu ljubav, a kamoli za dvoje mladih iz dvaju susjednih sela. Deset godina kasnije, rat je već gotov, ali ne i zaboravljen – ožiljci još nisu zacijelili i naši se protagonisti moraju suočiti s njima. Treća priča smještena je u 2011. godinu – ni zla, ni napetosti, ni sumnje nisu nestale, ali čini se da je vrijeme za novi početak.

 


22,00 sati
Cinemas Club Sloga Sarajevo, Mehmeda Spahe 20.

Rock koncert: TEŠKA INDUSTRIJA – SELFIE u Slozi, promocija novog CD-a


"Selfie", je novi studijski album Teške industrije koji obuhvaća 11 velikih hitova koje je bend objavljivao od 2012. godine do danas. Posljednji album benda bila je kompilacija pod nazivom "XL Nakon!" kojom je obilježeno 40 godina djelovanja Teške industrije. Dizajn albuma "Selfie" osmislio je Ivica Propadalo, a realizirali su Bachrach & Krištofić. Omot sadrži replike velikog broja fotografija, tzv. selfija koje je Propadalo sa svojim prijateljima i suradnicima "okinuo" posljednjih nekoliko godina, a u popratnoj knjižici nalaze se i kratki osvrti Zlatka Galla, Hrvoja Horvata i Branislava Rašića.

Teška industrija osnovana je 1974. godine u Sarajevu na inicijativu klavijaturista i skladatelja Gabora Lengyela. Sadašnji članovi benda, Ivica Propadalo i Vedad Hadžiavdić činili su i originalnu postavu benda koja je objavila tri studijska albuma "Ho-Ruk", "Teška industrija" i "Zasviraj i za pojas zadjeni" između 1976. i 1977. godine. Nakon gotovo 30 godina Hadžiavdić i Propadalo oživljavaju Tešku industriju te 2007. godine objavljuju novi album "Kantina", dok CD-om "Bili smo raja", koji je ostvario odličnu prodaju, postaju jedan od najpopularnijih bendova na domaćoj glazbenoj sceni.

 


03.06.2016. PETAK
20,00 sati
Kino Meeting Point

„Život je truba“, igrani film,  Antonije Nuić


Režija i scenarij: Antonio Nuić
Producent: Boris T. Matić
Koproducenti: Miha Černec, Jelena Mitrović, Ivan Đurović, Goran Radman, Mike Downey, Sam Taylor
Kamera: Radislav Jovanov Gonzo
Uloge: Bojan Navojec, Iva Babić, Zlatko Vitez, Mirela Brekalo Popović, Goran Navojec, Filip Šovagović, Ksenija Marinković, Filip Križan
Produkcija: Propeler Film (HR)
Koprodukcija: Staragara (SI), Baš Čelik (RS), Artikulacija Production (ME), Hrvatska radiotelevizija (HRT), Zagreb Film Festival (HR), Film and Music Entertainment (UK)
Hrvatska distribucija: Blitz Film & Video Distribution

 

Radnja je organizirana oko dva velika obiteljska okupljanja: jedno je svadba, a drugo večera na Badnjak. Mladoženja, glavni junak filma, opušteni je jazz-trubač koji pokušava pomiriti oca mesara, brata kockara i majku umirovljenu računovotkinju nakon što obiteljska tajna izađe na vidjelo.

 

 

Cafe Club Gogo MAGACIN KABARE, Merhemića trg 13.
22,00 sati
 MultiARTistički projekt

“FreeDA“, autorski projekt, Nera Stipičević i Mia Biondić
Producent: Petar Cvirn
 
FreeDA je prvi samostalni projekt Nere Stipičević i Mie Biondić koji kreće istoimenom monodramom i oslanja se na život i rad meksičke umjetnice Fride Kahlo. Sam naziv projekta "FreeDA" govori o sadržaju predstave, o potrebi autorice da se umjetnički oslobodi - Slobodna DA! Život i rad Fride Kahlo poslužili su kao poligon za nastanak predstave, kao arhetip preko kojeg i iza kojeg se glumica "skriva". Strast prema životu, ljubav prema tradiciji i kulturnom nasljeđu, povezali su umjetnicu iz malog grada Makarske i umjetnicu malog predjela velegrada Meksika. Osim monodrame, projekt FreeDA obuhvaća i izložbu i dokumentarni film koji će se realizirati u sljedećim fazama razvijanja projekta.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI