Dali rok od pet dana

Opozicija RS-a najavila demonstracije ako se ne povuče odluka o prodaji 'Ljubije'

Front 26.05.16, 21:59h

Opozicija RS-a najavila demonstracije ako se ne povuče odluka o prodaji 'Ljubije'
Tokom današnje sjednice entitetskog parlamenta parlamentarci nisu raspravljali o odluci Vlade RS-a o prodaji 64,9 posto akcija osnovnog kapitala Rudnika željezne rude "Ljubija", metodom neposrednog odabira kupca, firmi “Israeli Investment Group - Overseas Inc” Commonwealth of Dominica

 

Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS najavili su danas demonstracije u Prijedoru ukoliko Vlada RS-a ne povuče odluku o prodaji prijedorskog Rudnika željezne rude "Ljubija".

 

- Dali smo rok Vladi RS od pet dana da povuče ovu sramnu odluku s dnevnog reda Narodne skupštine RS, a ukoliko se to ne desi organizovat ćemo demonstracije u Prijedoru, protiv ove odluke - rekao je predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

 

Tvrdi da će nastaviti koristiti sve oblike vanparlamentarne borbe ukoliko vlast u RS-u “nastavi da krčmi prirodna bogastva, što je evidentno u slučaju ‘Ljubija’” te optužio vlast za kriminalne radnje u ovom slučaju te ugrožavanje egistencije 850 radnika "Arselor mitala" Prijedora.

 

Tokom današnje sjednice entitetskog parlamenta parlamentarci nisu raspravljali o odluci Vlade RS-a o prodaji 64,9 posto akcija osnovnog kapitala Rudnika željezne rude "Ljubija", metodom neposrednog odabira kupca, firmi “Israeli Investment Group - Overseas Inc” Commonwealth of Dominica.

 

Prodaja “Ljubije” prva je tačka dnevnog reda nastavka ovog zasjedanja.

 

Šef poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Radovan Višković tvrdi da je stav vladajuće koalicije da se o tački dnevnog reda, koja se odnosi na prodaju 64,99 posto državnog kapitala u Rudnicima željezne rude Ljubija, treba da vodi cjelodnevna skupštinska raspravlja.

 

- Nismo ušli u razmatranje ove tačke dnevnog reda cijeneći da ne treba da započnemo tu tačku dnevnog reda dva sata prije glasanja i da onda ostavimo tačku na pola nedorečenu - kazao je Višković.

 

 Smatra da je netačne primjedbe opozicije da je vladajuća kolicija namjerno opstruisala razmatranje ove tačke dnevnog reda na današnjoj sjednici NSRS. 

 

S druge strane, poslanik NDP-a Dragan Čavić tvrdi da je očigledno da ne postoji potpuna saglasnost unutar vladajuće koalicije o prodaji “Ljubije” firmi koja je, kazao je, “registrirana u off-shore poreskim rajevima” te da je rasprava o ovom pitanju odgođena.

 

Poslanici su danas usvojili pet nacrta zakona o visokom obrazovanju, Željeznicama RS-a, mirnom rješavanju radnih sporova, izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, te o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji RS.

 

Usvojeni su i Nacrt strategije zapošljavanja za period 2016.-2020. godine te Informacija o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji s pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2015. godine, kao i Informacija o provođenju Strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima RS-a za prošlu godinu.

 

Takođe, narodni poslanici primili su k znanju i godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH i Informaciju o odlukama o pomilovanjima u 2015.

 

Potpredsjednica Narodne skupštine RS Željka Stojičić kazala je da će termin održavanja nastavka 12. sjednice biti naknadno određen.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI