afera koja je potresla bankarstvo u RS

Tegeltija saslušan u Tužilaštvu BiH povodom slučaja 'Bobar banke'

Front 25.05.16, 12:38h

Tegeltija saslušan u Tužilaštvu BiH povodom slučaja 'Bobar banke'
Podsjećamo, slučaj "Bobar banke" potresao je bankarski sistem RS

 

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija saslušan je danas u Tužilaštvu BiH u slučaju "Bobar banke", javlja TV1. Tegeltija nije htio davati izjave novinarima prije saslušanja u ovoj pravosudnoj instituciji.

 

Po izlasku iz Tužilaštva, Tegeltija je novinarima kratko rekao da je izjavu dao u svojstvu svjedoka.

 

"Saslušan sam u svojstvu svjedoka u slučaju Pavlović banka. Više vam detalja ne mogu reći, moraćete pitati Tužilaštvo", rekao je ministar, javlja N1.

 

Tegeltiji se po dolasku pred zgradu Tužilaštva BiH u Sarajevu pridružio i njegov advokat.

 


Podsjećamo, slučaj "Bobar banke" potresao je bankarski sistem RS. 

 

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović nedavno je kazao da je višemjesečna istraga u slučaju "Bobar banke" u završnoj fazi, te da se uskoro može očekivati podizanje optužnice.

 

"Šteta koja je prouzrokovana, a istražuje se u okviru ovog predmeta je više stotina miliona KM. Mislim da je taj predmet u nekoj završnoj fazi i vjerovatno da u neko skorije vrijeme možemo očekivati optužnicu", kazao je Salihović. 

 

Krajem marta je zbog malverzacija sa kreditima i bankarskim garancijma u Bobar banci, Agencija za istragu i zaštitu BiH (SIPA) u akciji "Lavina" na području Banjaluke, Bijeljine i Zvornika uhapsila deset osoba.

 

Najzvučnija imena među njima su Slavica Injac, direktorka Agencije za bankarstvo RS i Snežana Vujnić, direktorka Investiciono-razvojne banke RS (IRB). 

 

Uhapšeni su osumnjičeni za nezakonitosti kojima je prouzrokovana šteta od blizu 123 miliona KM, te pribavljena nezakonita korist od najmanje 115 miliona KM i ozbiljno "uzdrman" bankarski sistem u BiH.

 

Međutim, Sud BiH je početkom aprila odbio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora Slavici Injac, Snežani Vujnić i ostalim osumnjičenim.

 

Umjesto pritvora Sud BiH je izrekao da se uhapšeni puste na slobodu uz mjere zabrane napuštanja mjesta boravka, putovanja i sastajanja sa drugim osobama.

 

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI