općina spremna za nove investitore

Procvat Gradačca: Nove saobraćajnice, porast zaposlenosti ali i dolaska turista

Biznis Klub 24.05.16, 20:19h

Procvat Gradačca: Nove saobraćajnice, porast zaposlenosti ali i dolaska turista
Rekonstruisano je mnogo putnih pravaca na teritoriji cijele Općine, u industrijskoj zoni II radovi su u toku za proboj nove saobraćajnice, a njen završetak se očekuje za mjesec dana. Potpisan je i ugovor sa izvođačem na uređenju rijeke Gradašnice u industrijskoj zoni

 

Grad Zmaja od Bosne, Gradačac, oduvijek je bio zanimljiva turistička destinacija i jedno od najljepših mjesta sjeveroistočne Bosne. Unazad nekoliko godina postao je zanimljiv i poduzetnicima i ulagačima, tako da je i po tome postao prepoznatljiv, kao i po Sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije, po čemu je stekao imidž sajamskog grada.

 

U razgovoru sa načelnikom općine Edisom Dervišagićem, saznajemo da je tek ova godina stvorila mogućnosti planiranja projekata za gradsko područje. Prethodna godina je bila limitirana zbog nepogoda i puno novca iz budžeta je išlo za rješavanje 30 porušenih kuća i štetu procjenjenu na 45 miliona KM. Prioritet je bio u zbrinjavanju tih ljudi i sanaciji ostalih šteta i ove godine su otvorene mogućnosti za nove projekte.

 

Najznačajniji projekat je izgradnja prečistača voda za koga je tender završen 12. maja i izvođač je već uveden u posao. Milion maraka ulaže općina Gradačac , dok dva miliona KM u opremi donira češka razvojna agencija i očekuje se da bude u funkciji do zimskog perioda. To je važan krucijalan projekat kako za građanstvo tako i za industriju.

 

Nove saobraćajnice

 

Načelnik Dervišagić je istakao da se završavaju radovi na uređenju Aleje kestenova, a privode se kraju i razgovori oko uređenja Trga Alije Izetbegovića. Ti radovi treba da krenu u junu, što je zajednički finansijski projekat općine Gradačac i grada Sivas iz Turske.

 

Rekonstruisano je mnogo putnih pravaca na teritoriji cijele Općine, u industrijskoj zoni II radovi su u toku za proboj nove saobraćajnice, a njen završetak se očekuje za mjesec dana.

 

Potpisan je i ugovor sa izvođačem na uređenju rijeke Gradašnice u industrijskoj zoni i time bi se približila gradačačka industrija potencijalnim investitorima kao i onima koji su već tu.

 

Prioritet zapošljavanje

 

U industrijskoj zoni Općina raspolaže sa 120 dunuma građevinskog zemljišta i namjera je da se javnim pozivom, kroz prodaju tog zemljišta, oformi jedan fond za poticaj u zapošljavanju. Broj zaposlenih u proteklih dvije-tri godine je u porastu i ovom dugoročnom politikom se želi da Gradačac postane prepoznat kao mjesto investicija i ulaganja i mjesto sa što manje nezaposlenih, što je prioritet u našem djelovanju u narednom periodu, ističe Dervišagić.

 

Sajamski grad

 

Radi se na oformljavanju Organizacionog odbora i sa firmom Gradačački sajam treba biti sve dogovoreno oko svih onih prepoznatljivih sadržaja Sajma.

 

Za kraj nam je načelnik Dervišagić istakao da organizacija Sajma nije upitna i za očekivati je bolji sajam nego što je bio prethodnih godina. Gradačac je Sajamski grad i atraktivna turistička destinacija i to će i ostati.

 

(radiokameleon.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI