DEPO priča za majsko popodne

Kao nekad na ekskurziju...

Nedjeljni magazin 24.05.16, 14:13h

Kao nekad na ekskurziju...
Ponovo će se kao nekad družiti mladost iz Beograda, Sarajeva, Zagreba, Ljubljane, Skopja, Novog Sada, Banje Luke, Splita, Maribora, Kumanova, Niša, Tuzle, Varaždina, Celja, Bitolja, Mostara, Varaždina, Kopra ili Tetova...

 

Piše: Zvonimir NIKOLIĆ

 

Maj je nekako poseban mjesec. Uvijek smo se radovali maju jer je značio skori kraj školske godine i dolazak dužih i ljepših dana. Već smo u aprilu praznovali i unaprijed računali koliko će se sastaviti neradnih dana i koji dan pada taj „Praznik rada“.  


U  maju  smo slavili i „male i velike“ mature. Dobar dio nas je u maju prvi put obukao odijelo, stavio kravatu i osjećao se bar nekoliko godina stariji i ozbiljniji u tom sasvim drugom izdanju, a djevojke iz naših razreda bi za maturu dobile i dozvolu od roditelja da iskoriste svu šminku koju su „štekale“ dok su birale svoje maturske haljine.


Kao sad se sjećam svog teget plavog maturskog odijela na dvoredno kopčanje. Pa svijetlo plava košulja sa kragnom „do vakcine“ (a'la Kićo Slabinac) i mrvicu tamnija kravata. Kada su kravate te veličine i širine izašle iz mode, zvali smo ih „plućno krilo“. Tada je bilo jako moderno, a danas bi vjerovatno mojim ulaskom u javni prijevoz u tom odijelu, pola putnika napustilo vozilo misleći da je u pitanju revizor koji kontroliše karte.


Nekada su i učeničke ekskurzije bile u maju. Tada se nije putovalo po inostranstvu kao sada, nego su putovanja bila u stilu parole „Upoznaj domovinu da bi je više volio“. Pa je moja generacija po završetku Osnovne škole putovala na Bled i Bohinj. Obilazila i Drvar i Jasenovac, ali i mjesto gdje se  Savica ulijeva u Bohinjsko jezero.


Sa putovanja bi se donosio i suvenir roditeljima. Nakoso isječen komad drveta i zaljepljena razglednica na kojoj je pisalo „Pozdrav sa Bleda“. Pošto je moj stariji brat donio taj Bledski komad drveta, ja sam kupio istu, ali sa razglednicom Bohinja.


A kada smo završavali gimnaziju, malo su nam „dohakali“ pa su ekskurzije prebacili za početak četvrtog razreda. Imalo je to i nekog smisla. Obično bi se na tim putovanjima svi raspojasali i još više opustili kada bi znali da je zauvijek završeno sa gimnazijom. Ovako, odeš na ekskurziju ali valja još godinu dana slušati prigovaranja profesora i kritike vezane za ponašanje na tom posebnom putovanju.


U maju je bio i Dam mladosti koji je zapravo bio Titov rođendan. Štafeta bi putovala širom Jugoslavije, najbolji učenici, najbolji radnici i sportisti i najveći pregaoci su imali čast da nose tu štafetu i sa njom pretrče nekoliko stotina metara. Kad god je dolazila štafeta u Sarajevo, mi smo išli sa školom da je dočekamo na ulici, da mašemo zastavicama i aplauzom pozdravimo ponosnog nositelja Titove štafete. Mladost se i na taj način družila a centralna manifestacija je bila u Beogradu. Tu bi se nakon hiljada kilometara štafeta skrasila u Titovim rukama.


Prošlo je od tada mnogo godina.


Život je sve brži, prilika za druženje je sve nekako manje. Posebno prilika za druženje omladine sa prostora bivše Jugoslavije. Ili kako je sada popularno reći - Regiona.


I vidim neki dan reklamu koja me baš obradovala. Black'n'Easy je raspisao regionalni konkurs za skoro sve bivše republike i sadašnje države iz regiona. Dakle, Bosna i Hercegovina,  Srbija, Slovenija, Hrvatska i Makedonija. Treba samo da se uslika ili snimi neobična situacija u kojoj se pije omiljena Black'n'Easy kafa.

 

black-n-easy-akro-djevojke1


I taj konkurs je upravo namjenjen mladim ljudima. Onima koji nemaju dovoljno vremena da čekaju pripremu kafe na tradicionalan način. Ovako, samo ugriješ vodu, preliješ preko kafe i za par sekundi uživaš u pravom mirisu i ukusu turske kafe. Pa onda uključiš sve svoje kreativne potencijale, a mi smo bar u tome svjetski šampioni, slikaš neobičnu situaciju ili snimiš kratak video klip na kojima se vidi kesica ili šoljica Black'n'Easy kafe i uploaduješ  na sajt.  


Tad si ušao u konkurenciju da budeš jedna od 25 osoba iz 5 država koja će povesti svog saputnika po želji na prelijepo putovanje u Holandiju.


I ponovo će se kao nekad družiti tih osam divnih dana mladost iz Beograda, Sarajeva, Zagreba, Ljubljane, Skopja, Novog Sada, Banje Luke, Splita, Maribora, Kumanova, Niša, Tuzle, Varaždina, Celja, Bitolja, Mostara, Varaždina, Kopra ili Tetova...


Konkurs je otvoren  25.maja, i završava se 01.jula. Iskoristite priliku dok uživate u omiljenoj Black'n'Easy kafi, uslikajte neobičan momenat ispijanja svoje omiljene kafe ili snimite kratak video i trkom na web site: www.blackneasy.com


Možda baš vi budete jedan od 25 sretnika koji će sa društvom „iz regiona“ uživati 8 dana u prelijepoj Holandiji.


A i možete svojim roditeljima donijeti ljepši suvenir od nakoso isječene grane i naljepljene razglednice na njoj.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI