predizborni preokret

Burno na političkom planu u Srebrenici: U utrci za načelnika Bošnjak i dva Srbina

Front 23.05.16, 19:51h

Burno na političkom planu u Srebrenici: U utrci za načelnika Bošnjak i dva Srbina
Odustajanje nezavisnog bošnjačkog kandidata Huseina Husejnovića za načelnika Srebrenice samo na trenutak je probosanske i srpske stranke postavilo u istu ravan

 

Izvor: Oslobodjenje

 

Prošlosedmični preokret na predizbornoj sceni u Srebrenici ponovo je uzburkao tamošnju javnost, ali i političare.


Odustajanje nezavisnog bošnjačkog kandidata Huseina Husejnovića za načelnika Srebrenice samo na trenutak je probosanske i srpske stranke postavilo u istu ravan.

 

Srpski kandidat


Međutim, i na ovim izborima, kao i na prošlim, odlučujuću ulogu će očito donijeti nezavisni kandidat. Ovo se prvo smatralo za Husejnovića, koji je zbog moguće kandidature i povlačenja dijela glasova Bošnjaka javno nazivan izdajnikom. On je unio i veliki nemir među probosanske stranke, koje su ga otvoreno pozivale da povuče kandidaturu. Na kraju ju je i povukao, ali kako je u javnosti kazao, zbog prijetnji njemu i njegovoj porodici.

 


Veće iznenađenje od povlačenja Husejnovića prošle sedmice bila je kandidatura bivšeg dopremijera i ministra u Vladi FBiH Desnice Radivojevića, rođenog Srebreničanina, koji je prije rata uživao veliki ugled u ovom gradiću. Na način kako je Husejnović od Bošnjaka prozvan izdajnikom bošnjačkog, tako je Radivojević od Srba prozvan izdajnikom srpskog naroda, optužen da baš kao i Husejnović razbija jedinstvo svog naroda.

 


Motive Husejnovića za najavljenu kandidaturu Duraković je otpočetka dovodio u pitanje, govoreći kako se u izbore uključio iz ličnih interesa. Kada se Radivojević kandidovao, Duraković je njegov potez nazvao dijelom normalnog demokratskog procesa.

 


Međutim, i dalje je najveći pretendent na mjesto načelnika Srebrenice, osim Durakovića, Mladen Grujičić, kandidat kojeg su imenovale srpske stranke iz Srebrenice.
Ovaj potez deset srpskih stranaka mnoge u Srebrenici, i Bošnjake i Srbe, ostavio je u nevjerici, s obzirom na to se radi o politički nepoznatom, ali s druge strane, društveno vrlo aktivnom kandidatu.

 


Uprkos tome što je relativno nepoznat, Momčilo Cvjetinović, predsjednik srebreničkog SDS-a, i dalje misli da je Grujičić jak kandidat, i što je, kako je kazao, najbitnije jeste da je u potpunosti čist kandidat.


“Nije on nepoznat. On je Srebreničanin, profesor u srednjoj školi, predsjednik Udruženja porodica poginulih i nestalih, tu je rođen i tu je živio. Nikad nije uradio ništa protuzakonito i moralno je neokaljan. On je nepoznat za nekoga ko ga hoće omalovažiti“, kazao je Cvjetinović.

 


Durakovića kandidat Grujičić, koji je u javnosti negirao srebrenički genocid i koji smatra da je “Srebrenica zauvijek srpska“, previše ne zabrinjava.


“Ne znam zašto su kandidovali jednog neozbiljnog i neiskusnog kandidata, da ne ulazim u njegove personalne percepcije nacionalizma. Evidentno je da je mlad i neiskusan i da definitivno nije spreman za poziciju načelnika Srebrenice“, kazao nam je Duraković.


Dijaspora


U cijeloj priči veliku ulogu bi mogla odigrati i bošnjačka dijaspora, koju je Duraković već pozvao na glasanje. Dijaspora, sačinjena od oko 15 hiljada Bošnjaka protjeranih iz ove općine u toku rata, sasvim sigurno bi mogla donijeti zagarantovanu pobjedu Durakoviću.


Međutim, na prošlim lokalnim izborima u Srebrenici iz dijaspore je došlo tek oko 400 glasova. Kako nam je kazao Duraković, čini se da se dijaspora zabavila sama sobom i ne shvata šta je na cijeni u Srebrenici.


“Kad bi se samo 10 posto registrovalo i glasalo, to bi donijelo značajnu prevagu. Međutim, dijaspora se toliko asimilirala da jednostavno ne može sat vremena odvojiti i glasati za budućnost Srebrenice“, kazao je Duraković.

 


Dodao je i to kako nikoga neće moliti za glas, bez obzira na to šta to značilo u izbornom procesu.

 


“Mi nećemo gubiti vrijeme na one koji se još pitaju zašto bi trebali glasati i u kakvo pitanje je dovedena Srebrenica, te koliko bi pobjeda srpskog kandidata historijski narušila budućnost za nas u Srebrenici“, dodao je Duraković.


Na prošlim lokalnim izborima u Srebrenici Duraković je osvojio 4.455, kandidatkinja srpskih stranaka Vesna Kočević 3.663, a nezavisni srpski kandidat Radojica Ratkovac 1.340 glasova.

 

Status quo

 

Odmah po imenovanju Grujičića za kandidata, pojavile su se sumnje da srpske stranke nisu ozbiljno shvatile izbore, s obzirom na to da su kandidovale političkog anonimusa. Evidentno je da je najjači srpski kandidat u Srebrenici SNSD-ov Radomir Pavlović. On je do početka prošle godine bio predsjednik Skupštine opštine Srebrenica, te je njegovo nekandidovanje unijelo sumnju u ozbiljnost pristupa srpskih stranaka izborima, s obzirom na to da bi sasvim sigurno imao podršku i političkih stranaka, ali i srpskog stanovništva u Srebrenici. Da li se radi o političkim kalkulacijama i težnji održavanja statusa quo, ostat će pitanje, na koje ni naši sagovornici nisu htjeli odgovoriti.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI