fOTO/ samo veselo i pozitivno

Đurđevdan u Beogradu: Ujutro se zakolje jagnje, lomi na komade, a onda kreće slavlje i muzika...

Hronika 06.05.16, 17:11h

Đurđevdan u Beogradu: Ujutro se zakolje jagnje, lomi na komade, a onda kreće slavlje i muzika...
U porodici Ruždije Adamića đurđevdanska tradicija nalaže da se prvo okupe uži članovi porodice, koji ujutru kolju jagnje, lome ga, čestitaju jedni drugima praznik, a nakon toga počinje veselje, na koje su dobrodošli svi prijatelji, poznanici pa čak i oni koji tada slučajno prolaze pored njihove kuće

 

Praznik kojim Romi proslavljaju dolazak proleća – Đurđevdan, u nešto manjem broju porodica proslavlja se i danas u Zemun polju, naselju u glavnom gradu Srbije. Praznuje se dva do tri dana, a obavezni su jagnjetina, muzika, gosti i veselje, javlja Anadolu Agency.

 

U porodici Ruždije Adamića đurđevdanska tradicija nalaže da se prvo okupe uži članovi porodice, koji ujutru kolju jagnje, lome ga, čestitaju jedni drugima praznik, a nakon toga počinje veselje, na koje su dobrodošli svi prijatelji, poznanici pa čak i oni koji tada slučajno prolaze pored njihove kuće.

 

„Običaj je ujutru da zakoljemo jagnje i odmah da ga ispečemo, onda ga unesemo, sa unukom ili sinom mlađim ili starijim. Stavimo celo jagnje na sto i onda ga stariji sin i ja lomimo, nazdravimo, poljubimo se, čestitamo jedan drugom Đurđevdan i onda kreće slavlje. Dva dana i dve noći kod nas traje slavlje. Mi krećemo sa praznicima od prvog maja, a osmog završavamo“, ispričao je Ruždija Adamić za Anadolu Agency.

 

Prekoputa kuće Ruždije Adamića, Muharem Adamić takođe sa porodicom proslavlja Đurđevdan, a kako je naveo u razgovoru za AA, od dede je preuzeo da slavi pre 15 godina.

 

„U našoj porodici se slavi tako što tog dana po pravilu koljemo jagnje. Barem jedno, ako imate više dece, onda onoliko koliko dece muške imate, toliko bi trebalo da se kolje. Ako ste sirotinja, može i jedno, da se pusti krv. Pre su naši roditelji, dede i babe, sami za sebe pravili ručak, a mi sada pošto imamo dosta poznanstava i prijateljstva i idemo na slave i mi njih zovemo u goste“, ispričao je Muharem Adamić i dodao da goste očekuje posle 18 časova.

 

I u kući Muharema Adamića se jedan od najznačajnih romskih praznika proslavlja do tri dana, sve dok po njegovim rečima ima hrane (jagnjetine, sarme...) i pića, a jutro na sam Đurđevdan obeležavaju na sledeći način:

 

„Kupamo se ujutru, u vodu stavimo jaje, obojeno u crveno, stavimo ga u kadu ili lonac, ko nema kadu, u vodu se stave i travke i time se kupamo svi, a onda koljemo jagnje i pečemo. Slavimo Đurđevdan zbog zdravlja, sreće, napretka, tome se nadamo, to je naša slava, moja slava koju ću da slavim dok sam živ, a takođe, posle mene i moja deca.“ 

 

(Tekst i foto: AA/MR)

BLIN
KOMENTARI