nakon agonije i štrajka glađu

Radnici 'Tuzla kvarca' se zahvalili Jasminu Imamoviću na finansijskoj pomoći i ulozi medijatora u pregovorima

Hronika 06.05.16, 16:18h

Radnici 'Tuzla kvarca' se zahvalili Jasminu Imamoviću na finansijskoj pomoći i ulozi medijatora u pregovorima
Napominjemo da su radnici protestirali na razne načine više od godinu dana ,sa jedinstvenim zahtjevom da Vlada TK vrati firmi oduzetu koncesiju i pravo na rad,a nakon što je firma prijavila korupciju sa koncesijama u Vladi TK

 

Članovi  sindikata – radnici „Tuzla kvarca“ okončali su štrajk glađu,koji je trajao 18 dana ,nakon što se 4 radnika odlučila na samoubistvo skokom sa silosa.

 

Napominjemo da su radnici protestirali na razne načine više od godinu dana ,sa jedinstvenim zahtjevom da Vlada TK vrati firmi oduzetu koncesiju i pravo na rad,a nakon što je firma prijavila korupciju sa koncesijama u Vladi TK.

 

Radnici pozitivno i sa pažnjom će pratiti realizaciju Protokola koji je potpisan nakon pregovora i uvjerili smo se da su Uprava firme i Tehnograd Company odmah ispunili svoje obaveze što nam daje veliki optimizam da će se trajno riješiti status radnika „Tuzla kvarca“.

 

Radnici se zahvaljuju Gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću na finansijskoj pomoći radnicima i ulozi medijatora u pregovorima,a radnici posebnu zahvalnost  iskazuju Direktoru Smailu Velagiću koji je lakše povrijeđen na silosu u momentu dok je spriječio jednog radnika od sigurne smrti, i koji je cijelo vrijeme boravio sa radnicima na silosu i time spriječio moguću tragediju.

 

Radnici očekuju da Vlada TK u skladu sa protokolom i zakonom omogući početak proizvodnje,čime će se okončati agonija 35 radnika firme i stvoriti uslovi da se zaposli u firmu dodatnih 5 – 10 radnika kako bi počeli raditi u punom kapacitetu.

 

Štrajk rudara „Tuzla kvarca“ ostaće u radničkoj istoriji prvi protest zbog korupcije  u Evropi  kojim je jedini zahtjev radnika pravo na rad i jednako postupanje pred zakonom- navodi se u saopćenju za javnost Sindikata 'Tuzla-kvarc'. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI