VELIKE MJERE SIGURNOSTI U BANJALUCI

Otvaranje Ferhadije: Blokade ulica, zatvoreni kafići, kontrolni punktovi i zabrana letjelica i dronova

Hronika 06.05.16, 08:39h

Otvaranje Ferhadije: Blokade ulica, zatvoreni kafići, kontrolni punktovi i zabrana letjelica i dronova
Policija će već od sedam sati zatvoriti centralnu ulicu, od Narodnog pozorišta RS, pa do raskrsnice Solunske i ulice Skendera Kulenovića. Pod blokadom će biti sve bočne i paralelne ulice uz taj pravac, uključujući i prostor oko stare autobuske stanice


U Banjoj Luci u toku su posljednje pripreme za otvorenje Ferhat-pašine džamije, na kojem se očekuje više od 15.000 posjetilaca i zvanica iz BiH i drugih zemalja. Na dan ove velike svečanosti u gradu na Vrbasu sigurnosne mjere bit će podignute na najviši nivo, a centar će biti blokiran za saobraćaj.


 

Zatvoreni kafići

 

Kako saznajemo u MUP-u RS, policija će već od sedam sati zatvoriti centralnu ulicu, od Narodnog pozorišta RS, pa do raskrsnice Solunske i ulice Skendera Kulenovića. Pod blokadom će biti sve bočne i paralelne ulice uz taj pravac, uključujući i prostor oko stare autobuske stanice.


Svim vjernicima koji budu dolazili organizirano bit će osiguran parking i pristup platou oko džamije, za razliku od privatnih vozila koja će parking morati potražiti van centra grada. Na svim prilazima gradu bit će postavljeni i kontrolni punktovi.


Na prijedlog štaba „Ferhadija 2016“, Gradska uprava zabranit će rad svim ugostiteljskim objektima u krugu oko džamije, ali će gradska tržnica i trgovci raditi neometano. Kako bi sve proteklo mirno, policija je zabranila korištenje svih vrsta letjelica, uključujući i dronove, koje ni medijske kuće neće moći koristiti za snimanje. 


 

Brojni novinari


Za praćenje ceremonije otvorenja Ferhat-pašine džamije akreditirano je čak 220 novinara iz zemlje i okruženja. Tim povodom MUP RS jučer je organizirao brifing za medije na kojem je bilo govora o svim sigurnosnim mjerama koje se poduzimaju.


 

Srušena 7. maja 1993.


Ferhat-pašina džamija sagrađena je 1579. godine u klasičnom osmanskom stilu. Uništena je eksplozivom 7. maja 1993., a njena obnova trajala je deset godina. Stara Ferhadija bila je široka 18 i duga 14 metara, a vrh kupole bio je visok 18 metara. 

 

(avaz.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI