VIDEO/ novi film bh. oskarovca danisa tanovića

U bh. kinima od 12. maja: Pogledajte insert iz nagrađivanog filma 'Smrt u Sarajevu'

Mediji 05.05.16, 16:38h

 U bh. kinima od 12. maja: Pogledajte insert iz nagrađivanog filma 'Smrt u Sarajevu'
Plejadu BH glumaca u filmu 'Smrt u Sarajevu' predvode Snežana Vidović, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan i Muhamed Hadžović koji briljiraju u svojim izvedbama, a u glavnoj ulozi gledamo i jednog od najvećih evropskih glumaca današnjice, velikog Jacquesa Webera

 

Novi film bh. Oskarovca Danisa Tanovića 'Smrt u Sarajevu' koji je osvojio je čak dvije nagrade na ovogodišnjem Berlinaleu na repertoaru BH kino dvorana će biti od 12.maja.

 

Danis Tanović spada među najistaknutije evropske filmaše 21. vijeka. Sve je počelo još 2001. godine kada je Tanović kao svoj redateljski prvijenac svijetu predstavio remek-djelo „Ničija zemlja“ s kojim je pobrao hvalospjeve kritike i publike, pokupio niz nagrada na filmskim festivalima diljem svijeta, a sve ovjekovječio osvojivši Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma za svoju Bosnu i Hercegovinu. Godine 2010. režira „Cirkus Columbia“ koji takođe bilježi bogat festivalski život i uspješnu BH kino distribuciju, dok s filmom „Epizoda u životu berača željeza“ tri godine poslije osvaja nagrade na filmskim festivalima u Berlinu, Istanbulu i Jeruzalemu. 

 

Ove je godine Danis Tanović donio još velikih nagrada za BH kinematografiju sa svojim novim ostvarenjem 'Smrt u Sarajevu' koji je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu osvojio Srebrnog medvjeda i prestižnu nagradu FIPRESCI. Riječ je o novom filmskom dragulju reditelja koji je u posljednjih 15-ak godina poredao niz fantastičnih ostvarenja koji mogu stajati uz bok s nekim od najcijenjenijih umjetničkih filmova snimljenih u 21. vijeku.

 

Plejadu BH glumaca u filmu  predvode Snežana Vidović, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan i Muhamed Hadžović koji briljiraju u svojim izvedbama, a u glavnoj ulozi gledamo i jednog od najvećih evropskih glumaca današnjice, velikog Jacquesa Webera.

 

Radnja filma odvija se u jednom sarajevskom hotelu koji priprema večeru povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata u organizaciji Europske Unije. Nakon dugo vremena hotel radi punim kapacitetom, ali istovremeno banka traži naplatu dugovanja, a radnici pripremaju štrajk upravo u trenutku dolaska visokih uzvanika. Propast večere značila bi i propast hotela. Direktor hotela uz pomoć mafijaša koji vodi striptiz bar u podrumu pokušava zaustaviti štrajk, a istovremeno na krovu u improviziranom TV studiju traje poseban program posvećen stogodišnjici sarajevskog atentata. Rutinu prekida neobičan gost - Gavrilo Princip.

 

'Smrt u Sarajevu' od 12. maja započinje prikazivanje u BH kino dvoranama u distribuciji Con film kada i u susjednim zemljama Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj gori. Novo remek djelo Danisa Tanovića svi ljubitelji filma moći će pogledati u multiplexu Cinema City i kinu Meeting Point u Sarajevu, multiplexu Palas u Banja Luci, multiplexu Ekran u Zenici te kinima Kaleidoskop u Tuzli i Theater u Busovači.

Nakon toga ovaj veliki film koji je urađen u koprodukciji SCCA/Pro.ba i Margo Cinema uz podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo i Audi BH ide na turneju po ostatku kino dvorana u BiH.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

 

BLIN
KOMENTARI