Video / Vjetar otežava gašenje

Vanredna situacija u Kanadi: Apokaliptični požar u provinciji Alberta van kontrole

Hronika 05.05.16, 08:53h

Vanredna situacija u Kanadi: Apokaliptični požar u provinciji Alberta van kontrole
Požar, koji se širi zbog jakog vjetra, gasi više od 200 vatrogasaca uz pomoć devet vatrogasnih aviona, desetak helikoptera

 

Požar zbog kog je evakuisano više od 88 hiljada stanovnika kanadskog grada Fort Mekmari još nije ugašen, a zvaničnici provincije Alberta proglasili su vanrednu situaciju. 

 

Za sada nema povrijeđenih, a prema riječima nadležnih u požaru je dosad uništeno ili oštećeno oko 1.600 objekata, navodi AP. 


Premijerka Alberte Rakel Notli je rekla i da je 105 pacijenata lokalne bolnice vazdušnim putem prebačeno u druge medicinske centre. 


Prema riječima ministra za lokalnu upravu Danijele Lariv, provincija je proglasila vanredno stanje jer vatra i dalje aktivno gori u naseljenim oblastima. 
 

Požar, koji se širi zbog jakog vjetra, gasi više od 200 vatrogasaca uz pomoć devet vatrogasnih aviona, desetak helikoptera. 


Zvaničnici procjenjuju da je vatra zahvatila 7.500 hektara i da očekuju pogoršanje situacije zbog jakog vjetra i visokih temperatura koje "stvaraju eksplozivne uslove". 


Vatrogasci pokušavaju da zaštite kritičnu infrastukturu, uključujući jedini most preko reke Atabaska i jedini autoput do grada iz pravca juga, navodi AP. 
 

Alberta je industrijska oblast u kojoj se nalazi veliki broj naftnih postrojenja. Rezerve nafte u tom dijelu Kanade su treće po veličini u svijetu, odmah iza Saudijske Arabije i Venecuele. 


Požar je izbio u nedjelju jugozapadno od grada, a vatrogasci su juče uspostavili kontrolu nad njim, ali je došlo do "drastične promjene vjetra", istakao je BBC. 


U ponedjeljak je počela evakuacija iseljavanjem oko 500 stanovnika zbog gustog dima, a do danas je oko 88.000 ljudi, što je najveća evakuacija u istoriji Kanade.

 

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI