Firma 'British Motor Corporation' zainteresovana

Turci namjeravaju otvoriti fabriku autobusa u BiH

Hronika 05.05.16, 08:13h

Turci namjeravaju otvoriti fabriku autobusa u BiH
Predstavnici ove kompanije će u narednih nekoliko dana posjetiti Sarajevo kako bi s predstavnicima Vlade FBiH pregledali lokacije, ali i dogovorili uvjete investiranja te vlasničku strukturu

 

Federacija BiH uskoro bi mogla dobiti prvu modernu kompaniju za proizvodnju elitnih, ali i mini gradskih autobusa koje bi izrađivala po licenci „British Motor Corporation“ (BMC) sa sjedištem u Izmiru u Turskoj, saznaje Dnevni avaz. O toj mogućnosti razgovaralo se na sastanku predstavnika Vlade Federacije s vlasnicima velikih turskih firmi. Ovu informaciju potvrdio je jučer Nermin Džindić, ministar energije u FBiH, koji je i predvodio delegaciju Federalne vlade u Turskoj.

 

„British Motor Corporation“ je britansko-američka kompanija čiju je licencu otkupila vlada Turske. Proizvodi moderne autobuse, kao i kamione te vojna oklopna vozila. Pokazali su veliko interesiranje za otvaranje firme u Bosni i Hercegovini. Radi se o najvećem proizvođaču komercijalnih vozila u Turskoj. 

 

Džindić kaže za Avaz da će predstavnici ove kompanije u narednih nekoliko dana posjetiti Sarajevo kako bi s predstavnicima Vlade FBiH pregledali lokacije, ali i dogovorili uvjete investiranja te vlasničku strukturu.

 

- BMC bi otvorio firmu u Federaciji, ali bismo mi proizvodili autobuse po njihovoj licenci. Opcija je da se proizvodnjom obuhvati region. Riječ je o velikoj korporaciji koja bi proizvodila autobuse s kapacitetom do 97 mjesta – kaže nam Džindić.

 

Prema njegovim riječima, ovaj posao značio bi novu investiciju te doveo do zapošljavanja građana Federacije.


- Ideju i interes sada treba pretočiti u dogovor. Njihova delegacija vrlo će brzo posjetiti Sarajevo kako bi vidjela najbolju lokaciju, ali i dogovorila sve detalje – kaže Džindić.


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI