Foto / Unikatna postavka

Otvorena prva izložba Muzeja ratnog djetinjstva

Kultura 04.05.16, 21:36h

Otvorena prva izložba Muzeja ratnog djetinjstva
Izložba će biti otvorena do 14.maja, a istraživački tim koji je u proteklih godinu dana sakupljao građu kontinuirano će biti prisutan na izložbi svakog dana u tom periodu od 10.00 do 19.00 sati

 

Prva izložba Muzeja ratnog djetinjstva otvorena je večeras u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

 

Eksponati, sakupljani godinu dana, razni su predmeti iz djetinjstva mnogih dječaka i djevojčica što su odrastali u teškim danima proteklog rata. Tu su njihove igračke, knjige iz dječije literature, pisma, odjeća, bicikl i brojni drugi predmeti i dokumenti, praćeni pričama vlasnika.

 

Izložbu je otvorio incijator osnivanja Muzeja ratnog djetinjstva, predsjednik Udruženja "Urban" Jasminko Halilović. Rekao je da predstoji borba za stalnu lokaciju ovog muzeja.

 

Što se tiče Historijskog muzeja BiH, uvijek će podržavati ovakvu inicijativu, kazala je na otvorenju direktorica Elma Hašimbegović. Rekla je i da je Historijski muzej danas zapostavljena institucija iako već 70 godina prikuplja građu iz različitih perioda bosanskohercegovačke prošlosti.

 

Izložba će biti otvorena do 14.maja, a istraživački tim koji je u proteklih godinu dana sakupljao građu kontinuirano će biti prisutan na izložbi svakog dana u tom periodu od 10.00 do 19.00 sati, najavila je voditeljica istražnog tima Selma Tanović.

 

Iz Muzeja ratnog djetinjstva pozivaju sve zainteresirane da posjete unikatnu izložbu i naglašavaju da su, osim Historijskog muzeja, projekt podržali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fragrantica, Pal-e i Festival MESS te Modul memorija u čiji je ovogodišnji program uvrštena ova izložba.

 

(FENA/dg; Foto: Amer Beganović)

BLIN
KOMENTARI