Iz Agencije za bankarstvo RS potvrđeno

Rješenje o oduzimanju dozvole Banci Srpske još nije konačno

Hronika 04.05.16, 17:46h

Rješenje o oduzimanju dozvole Banci Srpske još nije konačno
Podsjećaju da je zakonom predviđeno da se rješenje o oduzimanju dozvole za rad objavi nakon što postane konačno

 

Iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske (RS) potvrđeno je da su donijeli rješenje o oduzimanju bankarske dozvole Banci Srpske, ali da to još nije konačno.

 

Ističu da je ovo rješenje donijeto, 27.aprila ove godine, shodno prijedlogu privremenog upravnika Banke Srpske a.d. Banja Luka – u privremenoj upravi, a s ciljem zaštite interesa deponenata i očuvanja stabilnosti bankarskog sistema. 

 

Podsjećaju da je zakonom predviđeno da se rješenje o oduzimanju dozvole za rad objavi nakon što postane konačno.

 

-S obzirom da je članom 20. stav. 4. Zakona o bankama Republike Srpske dozvoljeno ulaganje prigovora Upravnom odboru Agencije za bankarstvo RS-a protiv rješenja o oduzimanju dozvole za rad Banke, u roku od osam dana od dana donošenja, predmetno rješenje još nije konačno.

 

Ukoliko predmetno rješenje postane konačno, shodno članu 21. stav 2. Zakona o bankama RS-a, isto će biti objavljeno u 'Službenom glasniku RS' i u dnevnom listu koji se izdaje na teritoriji RS-a, i u jednom dnevnom listu koji je dostupan na Federaciji Bosne i Hercegovine i Distriktu Brčko. 

 

Također, po konačnosti rješenja, Agencija za bankarstvo RS-a će se oglasiti putem medija, ističu iz te agencije. 

 

Navode i da da će Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine pokrenuti postupak isplate osiguranih depozita, odnosno depozita do 50.000 KM.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI