FOTO/ POLITIČKI USPON JOSIPA BROZA

Od partizanskog borca do lidera svjetskog ugleda: Pogledajte koliko je državnika ispratio Tito!

Nedjeljni magazin 04.05.16, 12:14h

Od partizanskog borca do lidera svjetskog ugleda: Pogledajte koliko je državnika ispratio Tito!
Galerija prati veličanstven uspon Josipa Broza Tita, jednog partizana i borca protiv fašizma koji je stekao planetarni ugled te izveo Jugoslaviju iz industrijskog i ekonomskog mraka i stavio je rame uz rame sa ostalim evropskim i svjetskim državama nakon 2. svjetskog rata

 

Na stranici photogalerija.ba objavljena je opsežna galerija fotografija jugoslovenskog državnika i miljenika naroda Josipa Broza Tita od partizanskih dana, do uživanja velikog ugleda u svijetu te do same smrti i sahrane. Ova galerija prati zaista veličanstven uspon jednog partizana i borca protiv fašizma u svijetu politike. 

 

Prenosimo vam dio impresivne istorije najvećeg vođe ex-jugoslovenskih prostora. a ostatak fotografija pogledajte na sajru photogalerija.ba!

 

Rekli su o Titu: 

 

Među političkim ličnostima čija su osobna svojstva obilježila suvremenu historiju, maršal Tito zauzima privilegiran položaj.

George Erbrous, kolovoza 1966.

 

Zdesna i slijeva ponekad hvaljen, skoro uvijek napadan ali nikad ignoriran, Tito je nesumnjivo figura koja predstavlja duh našeg vremena i vijeka, možda i putanju budućnosti cijelog čovječanstva.

“El Nacional” Meksiko, 1972.

 

Predsjednik Tito je ličnost o kojoj govori cio svijet. On je postigao mnogo i kao ličnost i kao državnik. Jugosloveni, recite mu – HVALA.

Carlo Ponti, filmski producent, Rim, 1971.

 

'Titova odluka da se bori protiv nacista prekretnica je u povijesti Drugog svjetskog rata…'

Franklin D. Roosevelt, predsjednik SAD-a, 1944. godine

 

'Tito je borac koji je unatoč najtežim okolnostima iznio pobjedu. Tito je legendarni junak…'

Charles de Gaulle, francuski predsjednik

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

 

BLIN
KOMENTARI