pozitivan početak DOGAĐAJA

Izetbegović na Sarajevo Biznis Forumu: Ova manifestacija je zbog saradnje s Kinom nadrasla regionalni značaj

Biznis Klub 04.05.16, 11:25h

Izetbegović na Sarajevo Biznis Forumu: Ova manifestacija je zbog saradnje s Kinom nadrasla regionalni značaj
Istakao je da je SBF od osnivanja imao ambicije da povezuje poslovne ljude, a da je ove godine zbog saradnje s Kinom otišao korak dalje i nadrastao regionalni značaj

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović na otvaranju Sarajevo Business Foruma (SBF) koji je počeo jutros kazao je da konferencije kao što je ova potvrđuju značaj Sarajeva kao polazne tačke za velike poslovne vizije.

 

Istakao je da je SBF od osnivanja imao ambicije da povezuje poslovne ljude, a da je ove godine zbog saradnje s Kinom otišao korak dalje i nadrastao regionalni značaj.

 

- Strategija saradnje Kine kao ekonomskog generatora od globalnog značaja sa privredama srednje i istočne Evrope koje su u snažnom razvojnom zamahu velika je šansa za saradnju od koje će koristi imati svi koji se u nju uključe - istakao je Izetbegović.

 

Naglasio je da BiH može biti ponosna da je prepoznata kao moguća uporišna tačka kineske vizije masovnih ulaganja u infrastrukturu i u energetske projekte duž krakova nekadašnjeg puta svile.

 

Izetbegović je podsjetio da je BiH ove godine u februaru predala zahtjev za članstvo u Evropsku uniju.

 

- Ovo je godina koju svim svojim snagama želimo učiniti godinom uspjeha. Puna integracija u EU i u NATO je najbolji način za očuvanje stabilnosti i napetka BiH - naveo je Izetbegović.

 

Naglasio je potencijale BiH, a istakao je da će ulagači koji na vrijeme prepoznaju te potencijale biti korak ispred onih koji "oklijevaju zarobljeni u stereotipe burne prošlosti Balkana".

 

BiH već danas može ponuditi mnogo, a Izetbegović je izdvojio hidroenergetski potencijal koji je rangiran kao osmi po veličini u Evropi, rezerve uglja od oko šest milijardi tona, dva i po miliona hektara obradive zemlje te sektor turizma koji je u stalnom porastu.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI