Član Predsjedništva BiH o obljetnici očeve otmice

Bakir Izetbegović: To je bio strašan dan, mislio sam da nikad više neću vidjeti oca ni sestru Sabinu

Front 03.05.16, 12:22h

Bakir Izetbegović: To je bio strašan dan, mislio sam da nikad više neću vidjeti oca ni sestru Sabinu
Podsjećajući da su prvi majski dani prije 24 godine bili dani borbe za opstanak države i naroda BiH, Izetbegović se prisjetio i kako su 2. maja u Lukavici zarobljeni njegov otac, predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović, te sestra Sabina, koji su nakon dramatičnih pregovora oslobođeni na današnji dan 1992.

 

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, komentirajući za „Dnevni avaz“ današnje najavljeno okupljanje predstavnika entiteta Republika Srpska u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, gdje je 3. maja 1992. pri izlasku konvoja bivše JNA iz Sarajeva zapucano na branioce BiH, kazao je da o događajima tog dana postoje sudske presude i da on nema mnogo „novoga reći“. 

 

Izvući pouke 

 

- O tim događajima svoje je kazao i Haški tribunal. Nažalost, ta kolona bila je legitiman vojni cilj. Volio bih da se to nikada nije desilo, da ljudi nisu stradali ni na jednoj strani. Trebamo naučiti iz tih grešaka, da se takve stvari i ružna historija ne ponove. Mogu samo izraziti saučešće svima koji su izgubili najmilije na bilo kojoj strani u tome sukobu i izvući pouke da budemo bolji i pametniji u budućnosti - kazao je Izetbegović. 

 

Podsjećajući da su prvi majski dani prije 24 godine bili dani borbe za opstanak države i naroda BiH, Izetbegović se prisjetio i kako su 2. maja u Lukavici zarobljeni njegov otac, predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović, te sestra Sabina, koji su nakon dramatičnih pregovora oslobođeni na današnji dan 1992. 

 

- To je bio jedan od težih dana u mom životu. Moj otac i moja sestra bili su u Lukavici, ja sam se bojao da će završiti na Palama, da se više nikada neće vratiti u Sarajevo. Završilo se na dobar način, ali, nažalost, nije se i nastavilo na dobar način. Sarajevo je nakon toga bombardirano i uslijedilo je ono čemu smo svi svjedočili, od pokušaja upada niških specijalaca, pa do drugih bjesomučnih napada. Ali, nasreću, zahvaljujući patriotima Sarajevo i BiH su odbranjeni – kazao je Izetbegović. 

 

Bolja budućnost 

 

Ističući značaj 2. i 3. maja 1992. godine, kojih se, kaže, uvijek treba sjećati, Izetbegović poručuje da istovremeno treba raditi na izgradnji bolje budućnosti. 

 

- Treba raditi na pomirenju ljudi. Na tome da se rane zaliječe, da zajednički i snažno  iskoračimo prema onome što nam je zajednički interes. Evropskim integracijama, boljem standardu, obnovi ekonomije i, što je veoma važno, obnovi povjerenja među ljudima – kazao je Izetbegović. 

 

On je uvjeren da će izbori u Mostaru biti održani ove godine te da će prvenstveno SDA i HDZ usaglasiti stavove o rješenjima za grad na Neretvi. No, rješenju se ne nada kroz nekoliko dana, nego očekuje da do toga može doći u maju ili junu. Nada se pri tome i pomoći Turske, koja je najavila jačanje trilateralnih odnosa između te zemlje, BiH i Hrvatske. 

 

- Čak mogu Turci kroz tu trilateralu da nas na neki način osokole ili pomognu da napravimo neke iskorake kada je u pitanju rješenje za Mostar - kazao je Izetbegović, dodajući da se sastanak predstavnika tri zemlje može očekivati krajem maja ili početkom juna. 

 

Euroatlantske integracije 

 

U pravcu i nastojanjima da se naprave konkretniji pomaci na euroatlantskom putu BiH, kaže Izetbegović, ide i Predsjedništvo BiH. Iako kaže da još nema rješenja i konačnog dogovora o dokumentu Pregled odbrane, Izetbegović kaže da će članovi kolektivnog šefa države o tome razgovarati 5. maja. 

 

- S naše strane činimo sve da do toga dođe. Mi, članovi Predsjedništva BiH, vidjet ćemo se u četvrtak ujutro. Možda se naprave pomaci, sve je to veoma blizu - kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

 

Neka krene obnova života od obnovljene Ferhadije

 

Izetbegović je izrazio i očekivanje da će predstojeće otvaranje Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci proteći u najboljem redu. 

 

- Svi rade na tome, svi žele da to protekne u najboljem redu. Treba da prođe sve u miru, treba to biti dan koji će biti upamćen kao jedan lijep dan za BiH i Banju Luku, tako da sam i ja uvjeren da ćemo svi dati svoj doprinos da to bude upravo takav dan. Dan obnove života u Banjoj Luci. Od ove obnovljene  džamije neka krene obnova života – poručio je Izetbegović. 

 

(avaz.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/em)

BLIN
KOMENTARI