Građani će konačno odahnuti

Konaković najavio ozbiljne radove na problemu vodosnabdijevanja: Iduće godine bez redukcija?!

Hronika 02.05.16, 17:11h

Konaković najavio ozbiljne radove na problemu vodosnabdijevanja: Iduće godine bez redukcija?!
Godinama se ništa ozbiljnije nije radilo po ovom pitanju, zbog čega imamo strašne probleme u vodosnabdijevanju, od stalnih redukcija i čestih kvarova na vodovodnoj mreži

 

Premijer KS-a Elmedin Konaković smatra da će se u ovoj godini od prve tranše kredita EBRD-a od 10 miliona eura moći sanirati značajan dio vodovodne mreže u KS-u.

 


Inače, prema njegovim riječima, zadnje investicije u vodovodnu mrežu u KS-u bile su u periodu 1997-2000. Godinama se ništa ozbiljnije nije radilo po ovom pitanju, zbog čega imamo strašne probleme u vodosnabdijevanju, od stalnih redukcija i čestih kvarova na vodovodnoj mreži.

 

Dva miliona

 

- Želimo da sanacija krene što prije. Izdvojili smo dva miliona KM za detekciju stanja vodovodne mreže kojom ćemo dobiti jasnu sliku stanja i koji su to najkritičniji dijelovi koji se trebaju prvi sanirati. Mi smo raspisali javni poziv za izbor izvođača i 25. maja zatvaramo ovaj međunarodni tender. Već u junu izvođač bi trebao krenuti s ovim poslom. Mreža je posebno kritična u općinama Stari Grad i Centar tako da će oni doći prvi na red.

 

Radit će se na više lokacija sa više ekipa, što smo već dogovorili sa ViK-om, kazao je Konaković.

 

Sanacija

 

Premijer ističe da građani mogu da očekuju kraj redukcija polovinom ili najkasnije krajem 2017.

 

- Nemoguće je očekivati da redukcija ne bude u ovoj godini, ali upravo ovim sanacijama mreže možemo očekivati da se one smanje na dva ili tri sata, naveo je Konaković.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI