Borba protiv korupcije

Cijeli svijet stao uz radnike 'Tuzla kvarca': Pisma podrške blokirala mail adrese bh. zvaničnika

Hronika 02.05.16, 13:25h

Cijeli svijet stao uz radnike 'Tuzla kvarca': Pisma podrške blokirala mail adrese bh. zvaničnika
Dežurne službe preko prvomajskih praznika su organizovane da brišu e-mailove kako bi oslobodili pretrpane inboxe, jer će doći do pometnje u državnim poslovima i protokolu zvaničnika

 

Više od 8.000 pisama podrške za rudare „Tuzla kvarca“ iz cijelog svijeta stiglo je na mail adrese Bakira Izetbegovića (Predsjedništvo BiH), Denisa Zvizdića (Vijeće ministara BiH), Fadila Novalića (Vlada Federacije BiH), Bege Gutića (Vlada TK) i Tomislava Ljubića (Tužilaštvo TK).

 

Akcija i dalje traje, obzirom da je 650 hiljada poznatih ljudi širom cijelog svijeta dobilo poziv da se obrati na navedene adrese.

 

Intelektualci i aktivisti širom svijeta ultimativno zahtjevaju da se zaustave sve štetne radnje protiv firme koja je prijavila korupciju u Vladi TK, zbog čega su radnici i njihove porodice dovedene do uništenja.

 

COD Luna saznaje da je nastala pometnja u pomenutim institucijama, jer su e-mail adrese zvaničnika i institucija blokirane ogromnom količinom pisama koja stižu sa svih strana. Dežurne službe preko prvomajskih praznika su organizovane da brišu e-mailove kako bi oslobodili pretrpane inboxe, jer će doći do pometnje u državnim poslovima i protokolu zvaničnika.

 

Žalosno je da cijeli svijet apeluje na naše vlasti da ne budu gluhe i nijeme na probleme u našoj zemlji.

 

Slučaj firme „Tuzla kvarc“ je postao svjetski simbol stradanja od korupcije. Grupe u Parizu, Berlinu, Londonu i Washingtonu su izvještavale o štrajku radnika glađu zbog korupcije, navodeći prijetnju rudara da će izvršiti kolektivno samoubistvo zbog postojanja korupcije, prvi takav događaj u cijelom svijetu.

 

Korumpirane birokrate u BiH reketiraju domaće firme i strane investitore, to je realnost i problem u BiH. To je prepreka za razvoj ekonomije i veću zaposlenost u BiH.

 

Svi političari koji pričaju velike priče o reformskim agendama, a nisu se udostojili da pomjere prstom u slučaju „Tuzla kvarc“ i da se raspitaju kako se reketiraju i uništavaju mnoge druge kompanije u BiH, ili ne znaju šta pričaju ili nas zamajavaju.

 

Apelujete i vi na zvaničnike da zaustave uništavanje radnih mjesta i BH ekonomije potpisivanjem peticije OVDJE, poručuju iz COD Luna Savjetodavni centar za uzbunjivače/zviždače.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI