Prvi put nakon 1978. godine

Prvi cruiser iz Miamija krenuo u istorijsku posjetu Kubi

Hronika 02.05.16, 12:52h

Prvi cruiser iz Miamija krenuo u istorijsku posjetu Kubi
Posjeta je uslijedila nakon što je Kuba ublažila politiku zabrane dolazaka u zemlju ljudima porijeklom s Kube morskim putem, što je do sada sprječavalo krstarenja između dvije zemlje

 

Putnici iz Miamija u nedjelju su krenuli u istorijski obilazak Kube, prvi u više decenija iz jedne američke morske luke u komunistiičku otočnu zemlju.



Cruiser korporacije Carnival sa 704 putnika krenuo je u u 16.24 sata po lokalnom vremenu za Kubu. Kompanija Carnival Cuba koja djeluje u okviru matičnog branda Fathom, također nudi obilaske luka Cienfuegos i Santiago de Cuba tokom sedmodnevnog obilaska. Nekoliko putnika rođenih na Kubi, između stotina ostalih, također su krenuli na krstarenje, saopćila je kompanija.



Posjeta je uslijedila nakon što je Kuba ublažila politiku zabrane dolazaka u zemlju ljudima porijeklom s Kube morskim putem, što je do sada sprječavalo krstarenja između dvije zemlje. 



Ponovno pokretanje krstarenja bitan je element nastojanja administracije predsjednika Baracka Obame da intenzivira turističke obilaske Kube nakon odluke od 17. decembra 2014. da se obnove diplomatske veze i da se krene prema normalizaciji odnosa dvije zemlje.

 


Posljednje takvo krstarenje, iz jedne američke luke, zabilježeno je 1978., prenosi AP.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI