VIDEO/ FBIH ZBOG TUŽBI PRED FINANSIJSKIM KRAHOM

Sve po zakonu: Budžetlija godinama redovno prima platu, a onda tuži državu i dobije odštetu od 118.000 KM!

Front 01.05.16, 21:15h

Sve po zakonu: Budžetlija godinama redovno prima platu, a onda tuži državu i dobije odštetu od 118.000 KM!
- Zamislite sad nekoga ko prima redovno platu i na kraju, nakon četiri godine, tuži i dobije 118 hiljada! Ne znamo tačku na svijetu u kojoj je to tako moguće, kaže premijer Novalić

 

 

Budžetski korisnici u Federaciji potražuju oko milijardu maraka po osnovu raznih tužbi iz domena radnopravnih odnosa.


Proteklih godina isplaćeni su im deseci miliona maraka po ovom osnovu, što je budžete dovelo do ivice propasti. Dok u Vladi razmišljaju da ta potraživanja pretvore u javni dug, u javnost izlaze detalji o pojedinim tužbama. Državu su tužili i oni koji su plaćeni da je brane!


Budžetski korisnici od kantona potražuju 700 miliona maraka. Iz budžeta Federacije do sada je isplaćeno 40 miliona, na naplatu je prispjelo 50, a još 70 je u pripremi. Problem tužbi ove sedmice "raspakirala" je i Vlada Federacije.


“Mi smo bili zaprepašteni da oni idu od 4-5 hiljada takve tužbe, na osnovu 3-4 godine, do 118 hiljada. Zamislite sad nekoga ko prima redovno platu i na kraju nakon četiri godine tuži i dobije 118 hiljada. Ne znamo tačku na svijetu u kojoj je to tako moguće”, kaže premijer Novalić.


Tako je, primjerice, Azra Olovčić, u svojstvu zamjenice federalnog pravobranioca, ispostavila astronomski odštetni zahtjev u visini od 114.000 KM za isplatu razlike plaća i naknada po bivšem Zakonu o radu i kolektivnom ugovoru. Da apsurd bude potpun, u sporu se pojavljuju dvije strane: tužiteljicu Azru Olovčić zastupa advokatica Amra Gurda, a Vladu Federacije Federalno pravobranilaštvo, dakle institucija u kojoj je Azra Olovčić zaposlena - navodi Slobodna Bosna.


Vlada Federcije BiH taj problem razmatrala je na posebnoj sjednici, požalivši se da je ovo postao najveći društveni problem, veći čak i od onog s kojim su suočeni penzioneri.


“Imamo 3-4 slučaja koje smo danas imali, gdje je ona osoba koja tuži i ona koja presuđuje jedna te ista osoba i naravno ova se druga ne pojavljuje, jer je sadržana u ovoj prvoj osobi”, ističe Novalić.


Slobodna Bosna prenosi kako u poplavi tužbi vladinih činovnika i namještenika po visini odštetnih zahtjeva dominiraju upravo tužbe bivših i aktuelnih pravobranilaca. Odštetni zahtjev, primjerice, u visini od 114.000 KM, ispostavila je još jedna zamjenica federalnog pravobranioca, Zijada Kučuković. Nermina Deljkić i Mediha Mehonić nešto su skromnijih zahtjeva, traže po 91.500 KM. Još šest bivših ili aktuelnih djelatnika Federalnog pravobranilaštva traže iznos od 23 do 33 hiljade maraka. U Vladi razmišljaju da sva potraživanja po osnovu tužbi pretvore u javni dug. Prva linija odbrane od tužbi bit će izmjena zakonodavstva.


“Više nikada nećemo dopustiti da se na taj način napadne država, jer naprosto kakva je situacija sad ako bi se to nastavilo morali bi napraviti nekakav stečaj mada ne postoji, nad sadašnjim budžetima na svim nivoima”, kategoričan je Novalić.


U ovim sporovima Vlada nije imala apsolutno nikakve šanse, budući da su njene interese pred sudovima štitili upravo oni koji su se direktno zainteresirani da Vlada izgubi svaki takav spor. A račun po običaju plaćaju svi građani i poreski obveznici.

 

Pogledajte prilog TV1...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI