Foto / Prijem u Zemaljskom muzeju u Sarajevu

Uz 600 zvanica iz bh. javnog života obilježen 90. rođendan kraljice Elizabethe II

Hronika 28.04.16, 21:31h

Uz 600 zvanica iz bh. javnog života obilježen 90. rođendan kraljice Elizabethe II
Ovu godinu nazvao je važnom za Ujedinjeno Kraljevstvo podsjećajući da je kraljica Elizabetha 64 godine na čelu Velike Britanije, a na početku njene vladavine premijer je bio Winston Churchill, ističući da Velika Britanija nema specijalan dan državnosti nego slavi kraljičin rođendan

 

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson upriličio je večeras u Zemaljskom muzeju svečani prijem povodom proslave 90. rođendana kraljice Elizabethe i obilježavanja 400. godišnjice smrti velikog britanskog pisca Williama Shakespearea.

 

Ovu godinu nazvao je važnom za Ujedinjeno Kraljevstvo podsjećajući da je kraljica Elizabetha 64 godine na čelu Velike Britanije, a na početku njene vladavine premijer je bio Winston Churchill, ističući da Velika Britanija nema specijalan dan državnosti nego slavi kraljičin rođendan.

 

- Ovaj događaj proslavljamo u Zemaljskom muzeju, a za mene je najsjajniji trenutak u prošloj godini bio trenutak ponovnog otvaranja Muzeja i činjenica da je dobio priliku da nastavi priču o stoljećima suživota u ovoj zemlji - kazao je ambasador, ocjenjujući da su ovakvi događaji prilika za povezivanje dvije zemlje.

 

Prijemu je prisustvovalo oko 600 zvanica iz političkog i kulturnog života u Bosni i Hercegovini, brojni predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora te predstavnici nevladinih i međunarodnih organizacija u BiH.

 

Gosti su imali priliku pogledati film koji prikazuje kako se 400. godišnjica smrti Shakespearea obilježava u cijelom svijetu.

 

Kraljica je rođena 21. aprila 1926. godine i najstariji je vladajući monarh u svijetu i najdugovječniji britanski vladar.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI