Uposlenici zabrinuti

Ko pustoši Opću bolnicu: Svakim danom odlazi sve više kadrova, Vlade KS morala odobriti upošljavanje medicinskog osoblja

Hronika 28.04.16, 18:04h

Ko pustoši Opću bolnicu: Svakim danom odlazi sve više kadrova, Vlade KS morala odobriti upošljavanje medicinskog osoblja
Mandat v.d. direktora Seada Bašića ističe u julu koji je nakon imenovanja Sebije Izetbegović na čelo UKCS-a početkom januara preuzeo ovu funkciju

 

Nemamo zakazanu, ali imamo planiranu sjednicu za početak maja kada ćemo u skladu sa Statutom raspisati konkurs za direktora Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, kazao je Halid Ganija, predsjednik Upravnog odbora Opće bolnice za novinsku agenciju Patria.

 

Mandat v.d. direktora Seada Bašića ističe u julu koji je nakon imenovanja Sebije Izetbegović na čelo UKCS-a početkom januara preuzeo ovu funkciju.

 

Prema informacijama kojima raspolaže agencija Patria, iz Opće bolnice je otišlo 12 doktora, anesteziologa i drugog medicinskog osoblja. Svi su prešli na UKCS, a odlazak je najavio još jedan anesteziolog koji se nalazi na bolovanju.

 

Osim dr. Nedžada Nakaša koji je prešao na Ginekološko-akušersku kliniku na Jezeru samo nekoliko dana nakon što je na čelo UKCS-a izabrana Sebija Izetbegović, na UKCS su prešli i:

 

Doktor Goran Stojkanović i njegova supruga Admira Stojkanović koja je bila glavna sestra operacionog bloka, urolog dr. Hajrudin Spahović, dr. Haso Sefo i dr. Edin Hajdarpašić neurohirurzi, dr. Edin Gadžo, anesteziolog, dr. Eneim Nahed, anesteziolog i dr. Jasna Muhović Bejtić, oftalmolog, Adnan Hašimbegović, oralni hirurg.

 

Skupština KS usvojila je Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ za 2015. godinu, a u kojem su između ostalog navedeni strateški ciljevi za 2016. godinu:

 

- Održati i poboljšati nivo medicinske zaštite
- Osigurati dovoljan broj medicinskog kadra

 

- Bojim se kad prestane moratorij na zapošljavanje koji je na snazi da će nam otići još kadrova – kaže izvor Patrije.

 

Dokaz o odlasku brojnih kadrova iz Opće bolnice je i današnja odluka Vlade KS koja je danas odobrila upošljavanje medicinskog osoblja u kantonalnim zdravstvenim ustanovama, a njih najviše u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš", gdje će biti zaposleni ljekari specijalisti ginekologije, ortopedije, oftalmologije, neurologije, anesteziologije, interne medicine, radiologije te nedostajuće medicinske sestre i tehničari.

 

Inače, prilikom posjete premijera KS Elmedina Konakovića i ministrice zdravstva KS Zilhe Ademaj Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ početkom marta istaknuto je da je osposobljena za pružanje cjelokupne sekundarne zdravstvene zaštite za pacijente u Kantonu Sarajevo te se menadžment bolnice treba time i voditi u svom radu.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI