Uoči sjednice predsjedništva stranke

Zukić i Osmanović: Tamo gdje SDA ili SBB nemaju načelnike pokušat ćemo dogovoriti zajedničkog kandidata

Front 28.04.16, 15:56h

Zukić i Osmanović: Tamo gdje SDA ili SBB nemaju načelnike pokušat ćemo dogovoriti zajedničkog kandidata
Zukić je pojasnio, da će na sjednici biti govora i o donošenju potrebnih odluka da bi stranački organi mogli pristupiti procesu kandidiranja osoba koje će se nalaziti na listama za općinska vijeća, skupštine, nosioca lista i kandidata za načelnike

 

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) danas će na sjednici analizirati aktivnosti za predstojeće općinske izbore i aktivnosti koje glavni operativni izborni štab provodi, a u fokusu sjednice bit će zajednički nastup na izborima SDA i SBB-a u pojedinim općinama.

 

U izjavi za medije uoči sjednice članovi Predsjedništva SDA Amir Zukić i Adil Osmanović su potvrdili da tamo gdje SDA ima izabrane kandidate kandidati su SDA, tamo gdje ima SBB kandidati će biti iz SBB-a, u sredinama gdje nema kandidata, dogovorit će se i podržati najbolja moguća rješenja, i o nastupu zajedničkih kandidata.

 

Zukić je pojasnio, da će na sjednici biti govora i o donošenju potrebnih odluka da bi stranački organi mogli pristupiti procesu kandidiranja osoba koje će se nalaziti na listama za općinska vijeća, skupštine, nosioca  lista i kandidata za načelnike.

 

To su dodatni kriteriji na osnovu kojih će naši općinski odbori izvršiti selekciju, dodao je Zukić.

 

Govoreći o zajedničkim kandidatima SDA i SBB-a, na lokalnim izborima Zukić  smatra da je korektna ponuda od SBB-a, a koju bi Predsjedništvo SDA trebalo da potvrdi da bi radni timovi mogli usaglasiti te prijedloge i s lokalnim organizacijama.

 

- Zajednički nastup će biti i u Republici Srpskoj, u povratničkim općinama, u Federaciji BiH i to je sasvim korektan prijedlog koji bi dalje reflektirao parlamentarnu većinu koja postoji na federalnim i kantonalnim nivoima, a koja bi bila spuštena i na lokalnu razinu – istakao je Zukić.

 

S obzirom na to da nije došlo do dogovora o Mostaru, te da je opozicija optužila SDA i HDZBiH da 'ispod stola' imaju paket dogovor kao jedinstveno rješenje Mostara, Osmanović je kazao da ne postoji nikakav akt koji bi bio 'ispod stola', a čak i da se opozicija okupi oko rješenja Mostara, oni to ne bi uradili, „jer da je jednostavno, pitanje Mostara bi davno bilo riješeno“.

 

- Pitanje Mostara je teško i kompleksno i nastoji se doći do kvalitetnijeg rješenja. Ono što SDA traži jeste da Mostar bude riješen onako kako bi najbolje odgovaralo svim građanima Mostara – kazao je Osmanović.

 

Komentirajući neobjavljivanje rezultata popisa stanovništva BiH 2013.godine, Osmanović je naglasio da popis neće propasti, da je baza podataka trenutno dostupna i da o njoj brine Agencija za statistiku BiH.

 

- Entitetski zavodi za statistiku nemaju bazu podataka i ne mogu objaviti konačne rezultate.  Očekujem i ponovno pozivam prije svega direktora Agencije i njegove zamjenike da iznađu rješenje, da se usvoji metodologija obrade popisne građe i da se stvore uvjeti kako bi se rezultati popisa objavili – rekao je Osmanović.

 

Kaže da ima određenih nesuglasica, ali smatra da politiku treba odstraniti i taj posao trebaju raditi metodolozi, stručnjaci, a dodajući da je „očigledno da se ne mogu miješati statistika i politika".

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI