nepoštovanje pirimirja

De Mistura zatražio od Obame i Putina da spase mirovni proces u Siriji

Front 28.04.16, 13:09h

De Mistura zatražio od Obame i Putina da spase mirovni proces u Siriji
Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura izrazio je duboku zabrinutost nepoštovanjem primirja u Halepu i u najmanje tri ostala žarišta

 

Mirovni posrednik za Siriju u četvrtak je pozvao čelnike Sjedinjenih Država i Ruske Federacije da spase "jedva živo" dvomjesečno primirje u Siriji i da revitaliziraju ugroženi mirovni proces.

 

Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura izrazio je duboku zabrinutost nepoštovanjem porimirja u Halepu i u najmanje tri ostala žarišta, iako je uočio izvjesno približavanje pozicija između vladine delegacije i opozicije oko njihovih vizija političke tranzicije.

 

- Upućujem apel na rusko-američku inicijativu na najvišem nivou jer je naslijeđe predsjednika Obame i Putina povezano s uspjehom njihove jedinstvene inicijative koja je počela veoma dobro. Potrebno ja da se dobro i završi - izjavio je de Mistura na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

 

Sjedinjene Države i Rusija moraju sazvati ministarski sastanak velikih i regionalnih sila koje čine Međunarodnu grupu za podršku Siriji (ISSG), kazao je.

 

- Nema nikakvog razloga da obje zemlje koje su uložile toliko mnogo političkog kapitala u tu uspješnu priču i imaju zajednički interes da Sirija ne završi u još jednom ratnom ciklusu, ne budu u stanju da revitaliziraju ono što su stvorile i što je još živo, ali jedva - izjavio je de Mistura.

 

Vodeći opozicijski Visoki pregovarački komitet (HNC) povukao se s pregovora prije sedmicu dana, u znak protesta zbog intenziviranja borbi i usporene isporuke humanitarne pomoći. 

 

- Kako možete imati uspješne pregovore kada samo dolaze vijesti o bombardovanjima i granatiranjima? To je nešto  čak i za mene teško, može te li zamisliti kako to izgleda Sirijcima? - izjavio je de Mistuira, dodajući kako namjerava da nastavi pregovore u maju, iako nije pružio nikakav konkretan datum.

 

Bashar Ja'afari, koji predvodi vladinu delegaciju, izjavio je u utorak da je posljednji krug razgovora s de Misturom bio "koristan i konstruktivan".

 

On međutim nije dao nikakav nagovještaj da će vlada ustupiti pred ključnim zahtjevom HNC-a da se izvrši politička tranzicija bez predsjednika Bashara al-Assada.

 

De Mistura je, upitan da li je raspravljano o Assadovoj budućnosti, odgovorio: Ne razgovaramo o imenima, nego zapravo o tome kako da promijenimo trenutni sistem vladavine. I ja mogu reći da je koncept nove vlade i političke tranzicije s novim ustavom prilično uznapredovao i to bi mogli biti idući koraci". 

 

On je objavio dokument u kom se navodi da dvije strane još imaju duboke razlike u svojim vizijama političke tranzicije, ali da djele izvjesne "sličnosti", uključujući stav da bi prijelazna vlada uključivala članove trenutne vlade i opozicije, "nezavisnih i ostalih političara".

 

De Mistura je izjavio da je posljednji krug razgovora bio "zasjenjen ozbiljnim i zabrinjavajućim kršenjem prekida vatre".

 

- Zajedničko je mišljenje da bi ono (primirje) moglo propasti svakog trena - kazao je.

 

U proteklih 48 sati u prosjeku se ubije jedan Sirijac svakih 25 minuta i jedan bude ranjen svakih 13 minuta, kazao je. 

 

Među novim žrtvama je i "posljednji pedijatrijski liječnik" u istočnom dijelu Halepa pod pobunjeničkom kontrolom koji je ubijen u zračnom udaru na bolnicu u srijedu, kazao je vodeći diplomata UN-a za Siriju. 

 

(FENA/em)

 

BLIN
KOMENTARI