napeto oko mostara

DF reagovao nakon sjednice u Parlamentu BiH: Vladajući HDZ i SDA igraju dvostruku igru!

Front 28.04.16, 11:25h

DF reagovao nakon sjednice u Parlamentu BiH: Vladajući HDZ i SDA igraju dvostruku igru!
Demokratska fronta i dalje ostaje doslijedna svojim principima vezanim za izbore u Mostaru i organizaciju funkcionisanja ovog grada kao jedinstvenog

 

Jučerašnja rasprava u Parlamentarnoj Skupštini BiH o Izbornom zakonu (tačnije o pitanju održavanja izbora u gradu Mostaru) potvrdila je sve ono što smo i najavili da će se desiti.

 

Vladajući SDA i HDZ igrali su dvostruku igru: jednu za javnost, sa maskom demokratije i brigom za Mostarce, i drugu, mnogo ozbiljniju ali i podliju - dogovorili da „demokratski“ na parlamentarnoj sceni odrade tako da niti jedan prijedlog ne prođe, da dovedu sve građane a posebno Mostarce pred svršen čin, a u rezervi ostave usaglašeni prijedlog za grad Mostar koji će objaviti nakon što dogovore podjelu Federacije BiH na dvije etničke izborne jedinice.

 

Demokratska fronta i dalje ostaje doslijedna svojim principima vezanim za izbore u Mostaru i organizaciju funkcionisanja ovog grada kao jedinstvenog.

 

Svjesni ozbiljnosti situacije i mogućih posljedica nerješavanja pitanja izbora u Mostaru, uputili smo u proceduru zahtjev za održavanje hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Sjednica se, prema poslovničkim procedurama, mora sazvati u roku od tri dana. Istovremeno smo ponudili novo rješenje sa čijim bi se usvajanjem ispoštovala presuda Ustavnog suda Federacije BiH i omogućilo održavanje izbora u gradu Mostaru.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI