FOTO/ STIŽE ELEKTRONSKA DEMOKRATIJA

Od sada i bh. građani mogu učestvovati u javnoj politici i uticati na odluke: Pokrenuta web aplikacija 'eKonsultacije'

Front 20.04.16, 20:01h

Od sada i bh. građani mogu učestvovati u javnoj politici i uticati na odluke: Pokrenuta web aplikacija 'eKonsultacije'
Svrha web aplikacija "eKonsultacije" je da se građanima, putem interneta, omogući pristup potpunim i pravovremenim informacijama o procesima donošenja određenih pravnih akata, kao i da se osigura pouzdan komunikacijski kanal kojim bi mogli učestvovati u javnoj politici

 

Danas je u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) službeno predstavljena i pokrenuta web aplikacija „eKonsultacije“ (https://ekonsultacije.gov.ba/).


Svrha web aplikacija "eKonsultacije" je da se građanima, putem interneta, omogući pristup potpunim i pravovremenim informacijama o procesima donošenja određenih pravnih akata, kao i da se osigura pouzdan komunikacijski kanal kojim bi mogli učestvovati u javnoj politici.


Web aplikacija "eKonsultacije" je razvijena u okviru projekta koji financira Evropska Unija (EU) pod nazivom „Izgradnja kapaciteta institucija vlasti pri angažiranju u političkom dijalogu sa predstavnicima civilnog društva u BiH“ (CBGI).


Predstavljajući web aplikaciju, gdin. Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH je izjavio:


- Uspješnom implementacijom CBGI projekta, danas smo u prilici da građanima BiH predamo na korištenje jedan moderan internet alat, kojim na jednostavan način, mogu podijeliti svoje mišljenje o prijedlozima pravnih propisa koji se usvajaju u institucijama BiH.


Ministar pravde Bosne i Hercegovine, Josip Grubeša je također dodao:


- Ministarstvo pravde BiH je u prethodnim godinama uložilo znatne napore kako bi se unaprijedio sistem transparentnosti, saradnje i otvorenosti prema građanima i organizacijama civilnog društva. Kruna tih napora je web aplikacija „eKonsultacije“.


Web aplikacija također osigurava pouzdan komunikacijski kanal za učešće građana u kreiranju javnih politika. Ideje, sugestije i dodatne informacije prikupljene na ovaj način biće korištene za unapređenju javnih politika koje su u nadležnosti institucija BiH.


Funkcionalni dijalog sa predstavnicima civilnog društva i učešće građana u procesu kreiranja i provedbi javnih politika važan je element procesa evropskih integracija. Stoga pozivamo građane BiH da iskoriste „eKonsultacije“ i da svojim konstruktivnim prijedlozima i razmjenom mišljenja unaprijede kvalitetu pravnih propisa koji se donose u institucijama BiH.

 

CILJ: Učinkovito uključivanje u javni dijalog

EU finansira projekat „Izgradnja kapaciteta institucija vlasti pri angažiranju u političkom dijalogu sa predstavnicima civilnog društva u BiH“ (CBGI) u iznosu od 297,820.00 eura iz sredstava IPA 2012: Program za BiH u okviru IPA komponente tranzicione pomoći i izgradnja institucija.
Cilj projekata je jačanje kapaciteta i znanja državnih službenika kako bi se razvila sposobnost vladinih institucija za učinkovito uključivanje u politički dijalog.
Za više informacija, molimo Vas da posjetite www.cbgi.ba i CBGI in BiH facebook stranicu, kao i CBGI twitter CBGIinBiH

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa/Foto:A.Beganović)

 

BLIN
KOMENTARI