PONEDJELJKOM U 20:10 SATI

Večeras gledajte na Cinema TV: Praški studenti - 1. epizoda kultne televizijske serije 'Velo misto'

Mediji 18.04.16, 16:33h

Večeras gledajte na Cinema TV: Praški studenti - 1. epizoda kultne televizijske serije 'Velo misto'
Serija je živopisna hronika grada Splita i govori o životu ribara, radnika, studenata, vojnika, bludnica, ali i uglednih građana, a radnja se odvija u prvoj polovini prošlog vijeka. Glavni likovi i njihovi životi zasnovani su na stvarnim ljudima i događajima

Na prvom bh. filmsko-zabavnom kanalu Cinema TV, večeras, 18. aprila, počinje emitovanje kultne hrvatske TV serije „Velo misto“, snimljenoj prema čuvenoj knjizi Miljenka Smoja


Serija je živopisna hronika grada Splita i govori o životu ribara, radnika, studenata, vojnika, bludnica, ali i uglednih građana, a radnja se odvija u prvoj polovini prošlog vijeka. Glavni likovi i njihovi životi zasnovani su na stvarnim ljudima i događajima. Serija prati istorijska zbivanja, razvoj i život u Splitu kroz prizmu stvaranja, ​​uspone i padove jednog od simbola ovog grada -  nogometnog kluba Hajduk.
 

velo-misto-hajduk

 

Prva epizoda koja se večeras emituje u programu CTV-a nosi naziv „Praški studenti“ o prati radnju iz 1910. godine.


Život bruji na Voćnom trgu punom mediteranskoga kolorita i zvukova. Upoznajemo cijelu galeriju Velomišćana. Dominantna je figura Meštar, koji duhovito i bez dlake na jeziku komentira mjesne događaje u svojoj brijačnici. Zatim su tu elegantni gradonačelnik Vice, smetlar Jozo i njegov prijatelj, općinski službenik Picaferaj, i ne odveć hrabri policajac Pučanstvo. Svi oni međusobno komuniciraju u svakodnevnom životu Velog mista.


A tu su i mnogobrojna ženska lica. Svadljiva prodavačica voća Mare Mulica, puna lažnog ćudoređa i oštrih riječi, s papigom Kokolom na prozoru iznad trga; gospođica Violeta, francuskih manira, vječno s pudlicom u šetnji; živahna apotekarica i baba Marta uz koje su odrasle mnoge generacije.

 

velo-misto-zdravka-krstulovic


U grad stiže ženski orkestar. Toj senzaciji žele prisustvovati svi. Čak i trojica prijatelja studenata, Duje, Tonči i Pegula, koje nakon ljetnog kupanja čeka put u Prag na studije. Gospođica Violeta ostavit će snažan dojam na Pegulu, kao što će se u mladog Feratu zagledati Marijeta, kći težaka Tome. Toma je starih nazora i ne sviđa mu se što je Ferata napustio zemlju zbog gradske službe.


Studenti odlaze u Prag gdje ih čekaju burne noći u pivnicama i u društvu zgodnih djevojaka. Jedna od njih je i Mařenka, koja će im se pridružiti prigodom svađe i sukoba s carskim časnicima. Duje i Pegula završavaju u zatvoru, no tim se koriste da bi pripremili ispite. Za to vrijeme na Voćnom trgu dolazi do socijalnih nemira i sukoba s policijom. Idila Velog mista polako se gubi.

 

velo-misto-2


U seriji igra čitava plejada vrhunskih imena hrvatske i ex-jugoslavenske glumačke scene: Boris Dvornik (Meštar), Zdravka Krstulović (Violeta), Mustafa Nadarević (Duje), Milan Štrljić (Tonči), Mladen Barbarić (Pegula), Boris Buzančić (dotur Vice), Ljubo Kapor (Picaferaj), Špiro Guberina (Jozo), Vlasta Knezović (Marjeta), Aljoša Vučković (Ferata), Mira Furlan (Kate), Mate Ergović (Pučanstvo), Uglješa Kojadinović (profesor), Ines Fančović (Mare), Etta Bortolazzi (baba Marta), Magda Matošić (Franina), Fabijan Šovagović (Toma)...


Ne propustite tv žitak svakog ponedjeljka u 20:10 sati na CTV-u!
 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

BLIN
KOMENTARI