Cyber napadi današnjice

Znate li kako ucjenjuju i otimaju hakeri? Ove tri industrije su im naročito na meti

Tehno 19.03.16, 21:42h

Znate li kako ucjenjuju i otimaju hakeri? Ove tri industrije su im naročito na meti
Jedna od sve popularnijih metoda kojima se koriste hakeri u posljednje vrijeme jest ransomware – nakon što računala 'otmu', odnosno zaraze virusom i zaključaju ga tako da korisnici više ne mogu pristupiti podacima na računalima, od njih traže plaćanje otkupnine kako bi im otključali računalo

 

Posljednji cyber napadi pokazali su koje su industrije posebno zanimljive hakerima – energetika, zdravstvo i fakulteti

 

Jedna od sve popularnijih metoda kojima se koriste hakeri u posljednje vrijeme jest ransomware – nakon što računala 'otmu', odnosno zaraze virusom i zaključaju ga tako da korisnici više ne mogu pristupiti podacima na računalima, od njih traže plaćanje otkupnine kako bi im otključali računalo.

 

Problema s ovakvim napadima i ucjenama imali su i korisnici u Hrvatskoj, a prema istraživanju sigurnosne kompanije FireEye koje je provedeno u Australiji, čak 72 posto ispitanih kompanija imali su problema s ransomwareom, dok je prije dvije godine ta brojka iznosila 17 posto.

 

Osim 'običnih' i poslovnih korisnika, posljednji napadi pokazali su koje su industrije posebno zanimljive hakerima – energetika, zdravstvo i fakulteti.

 

Umjesto jednog računala 'običnog' korisnika za koje traže nekoliko stotina dolara otkupnine, hakeri pokušavaju zaraziti cijele mreže računala pa čak i pokušavaju izbrisati backupove podataka i na taj način ugrožavaju medicinsku dokumentaciju u bolnicama koje napadaju, važne informacije iz elektrana i prijete 'uništavanjem reputacije fakulteta', objavili su na The Telegraphu. Jedna od hakerskih meta prošlog mjeseca bila je bolnica u Los Angelesu čija su računala hakeri zaključali na deset dana – u istragu se uključio i FBI, no kao i u brojnim slučajevima do sada, bolnica je na kraju morala platiti otkupninu u iznosu od 17 tisuća dolara.

 

Nedugo nakon toga na sličan način napadnuta je i jedna bolnica u Kanadi, no uspjeli su se obraniti tako da hakeri nisu zaključali njihova računala. Prošle godine zabilježen je i napad na najmanje dvije kompanije za energetsku distribuciju u Ukrajini – osim što je veliki broj ljudi ostao bez struje, hakeri su isključili i sustav za nadzor energije tako da u ovim kompanijama na početku nisu niti bili svjesni da njihovi korisnici imaju problema s opskrbom energijom. Nakon ovih napada, hakeri su napali i izraelsko državno tijelo za regulaciju energetskih djelatnosti.

 

Treća velika meta hakera su fakulteti, a to se pogotovo odnosi na Veliku Britaniju u kojoj su prošle godine zabilježeni svakodnevni cyber napadi na fakultete – u tim napadima hakeri su ukrali 'kritično intelektualno vlasništvo' koje uključuje podatke vezane uz nacionalnu sigurnost, obranu i medicinska istraživanja.

 

S obzirom da će u budućnosti sve više uređaja biti povezano s internetom – uključujući sve više bespilotnih letjelica i autonomnih automobila i kamiona, sigurno je da će i ove mete postati sve zanimljivije hakerima, pri čemu bi cyber napadi na računala koja upravljaju automobilima mogli imati i smrtne posljedice.  

 

(Zimo.dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI